Bir damla kan; bin umut ışığıdır

Bir damla kan; bin umut ışığıdır

Kızılay Şube Başkanı Cengiz Kaplanhan, sağlıklı her insanın yılda 4 kez kan vermesi gerektiğini söyledi. Kan vermenin vücuda önemli yararları olduğunu belirten Kaplanhan, kan vererek hayat kurtaran insanların, gurur verici bir yardım yaptığını bildirdi.

BAĞIŞLAR ARTIYOR
Kırıkkale’de faaliyet gösteren ve kamu yararına bir çok proje ve çalışmaya imza atan Beşir Derneği ve Kızılay tarafından, ‘Bir damla, bin umut’ projesi gerçekleştirildi.  Kızılay Kan Merkezi’nde düzenlenen programda Beşir Derneği temsilcisi Nuri Altıntaş, ve dernek üyeleri kan vererek Kızılay’a destek verdi. Kırıkkale’de kan bağışının gün geçtikçe arttığına işaret eden Kızılay Kırıkkale Şube Başkanı Cengiz Kaplanhan, “Geçen yıl boyunca ilimizde toplam 3 binin üzerinde ünite kan toplandı. Ancak bu yıl kan bağışı oranında büyük bir artış var. 2014 yılınun ilk altı ayında istedikleri rakama ulaştık.  Kan bağışında yüzde 400 artış yaşandı” dedi. Kızılay’ın faaliyetleri hakkında bilgiler veren Kaplanhan şunları söyledi;

KIZILAY YARDIM KURULUŞUDUR
“Kızılay bir yardım kurumudur. Yardım insancıl bir duygudur. İnsanları yücelten bir düşüncedir. Bu düşüncenin yaygınlaşması, dünyamızı güzelleştirir. Barış içinde bir arada yaşamamızı sağlar. İnsanlar arasında birlik ve beraberlik duygusunu geliştirir. Kızılay, savaşta ve barışta, halkın kara gün dostudur. Türk Kızılay`ının birçok faaliyetlerinden biride, kan hizmetleri faaliyetleridir. Kan vermenin faydaları nelerdir diye sorarsanız; Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, vücutta anında genç hücreler dolaşıma katıldığı için bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yiyecek yağ oranı düşer, düzenli kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. Kan bağışlayan kişide, baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.

HAYAT KURTARMAYI KİM İSTEMEZ
Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın, sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bildiğimiz gibi kanın tek kaynağı insandır. Bağışınız insancıl ve onurlu bir davranış olacaktır. Her toplumun düzenli kan bağışçılarına ihtiyacı vardır ve gerekli olan kan miktarı da her geçen gün artmaktadır. 18 yaşını doldurmuş ve 50kg. üzerinde her sağlıklı insan yılda 4 defa olmak üzere kan verebilir. Kızılay`ın yakın zamanda Sağlık Bakanlığı ile yapmış olduğu anlaşma ile birlikte güvenli kan toplayan tek kurum Kızılay olacaktır.

ÜLKEMİZDE KAN VERME ORANLARI
Ülkemizde kan verme oranı %1,5 seviyesinde, Avrupa ülkelerinde ise %5 seviyesindedir. Ülkemizde her yıl 1800,000 ünite kana ihtiyaç olup, bunun 850,000 ünitesi Kızılay tarafından temin edilmektedir. Şehrimizde ise,6000 ünite kana ihtiyaç olup, bunun 3000 adedi Kızılay tarafından karşılanmaktadır. Kısa zaman içerisinde şehrimizdeki Üniversite ve Devlet hastanelerinin ihtiyacı olan kanda Kızılay tarafından karşılanmaktadır. Stoklar ona göre ayarlanacaktır. Artık kan aranıyor ilanları ve anonsları yapılmayacaktır. Acılı günlerin en yakın dostu Kızılay’dır. Hepimiz Kızılay`a yardımcı olmalıyız. Bir gün bizimde felakete uğrayıp, yardıma muhtaç duruma düşebileceğimizi unutmamalıyız.”

KAN DEĞERLİ BİR İLAÇTIR
 “Kan, tek kaynağı insan olan çok değerli bir ilaçtır. Yaklaşık 40 yıldan beri kan yerine kullanılabilecek ve bu değerli yaşam iksirinin yerini alabilecek yapay bir madde elde etmeye yönelik çalışmalar olmakla birlikte, bu konuda tatmin edici sonuçlar alınamamıştır. Tek kaynağının insan olması ve ihtiyaç duyulduğunda yerine kullanılabilecek bir yedeğinin olmaması, kanın ve kan bağışlamanın önemini son derecede arttırmaktadır.”

KAN VERMENİN FAYDALARI
Kaplan, kan vermenin faydalarına da değinerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:“Kan verince, kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir, kan hücreleri yenilenir, insan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder, daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar. Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır. Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır. Yılda iki kez kan vermek, vücudu yeniler” ifadelerini kullandı.

DESTEK SAĞLANACAK
Kızılay’a her türlü desteğin sağlanacağını belirten Beşir Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Nuri Altıntaş, “İnsan hayatının kurtarılmasına vesile olacak kan bağışı, bir insanı mutlu etmeye ve o mutluluğu kendi içimizde yaşamaya en güzel örnektir. Beşir Derneği bu düşence doğrultusunda Kızılay ile birlikte 2013 yılında İstanbul’da yapılan kan bağışı kampanyasında 10 bin ünite kan toplamıştır. Kan bağışı yaşam için önemlidir. Ülkemizde her yıl 2 milyona yakın kan ihtiyacı olmaktadır. Beşir Derneği ve Kızılay 2013 yılı kan bağışı kampanyasını ‘Bir Damla Bin Umut’ sloganı ile başlatmış bulunmaktadır” dedi



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ