Bilinç yetersizliği sorun oluşturuyor

Bilinç yetersizliği sorun oluşturuyor

ENGELLİLER İÇİN SESSİZ YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ

Bilinç yetersizliği sorun oluşturuyor

Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz, Kırıkkale´de ve ülkemizde engellilerin yaşadığı sorunların büyük kısmının; bazı insanların bilinç yetersizliğinden dolayı kaynaklandığını söyledi. Engelliler için ayrılan park yerlerine, bazı insanların dikkat etmediğini belirten Haktankaçmaz, zihindeki engellerin kaldırılması gerektiğini kaydetti.

SESSİZ YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ

10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle Kırıkkale Valiliği himayesinde İlimizde faaliyet gösteren derneklerin katkılarıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Engelliler Haftası kutlandı. Toplumun dikkatini engellilere yöneltmek, engelliler konusunda toplumu bilinçlendirmek, engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Kırıkkale Belediyesi önünde ?Sessiz Yürüyüş? ile başlayan program Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında son buldu. Kırıkkale Belediyesi önünde düzenlenen yürüyüş, trafik kargaşasına neden oldu. Koca kamyon yürüyüş alanına girerek görüntü kirliliği oluşturdu. Cadde üzerinde tek sıra park etmiş araçlarda yolun daralmasına ve engellilerin araçlarının rahat bir şekilde geçmesine engel oldu.

BİLİNÇ EKSİKLİĞİ SORUN YARATIYOR

Vali Mehmet İlker Haktankaçkaz, Kırıkkale´de ve ülkemizde engellilerin yaşadığı sorunların büyük kısmının; bazı insanların bilinç yetersizliğinden dolayı kaynaklandığını söyledi. Engelliler için ayrılan park yerlerine, bazı insanların dikkat etmediğini belirten Haktankaçmaz, zihindeki engellerin kaldırılması gerektiğini kaydetti.  Önceden ailelerin engelli çocuklarını kimse görmesin diye toplumdan gizlediğini belirten Haktankaçmaz,  devletin engelli bireylere ve engellilerin ailelerine büyük yardımlar yaptığını ve artık engelli kişilerin toplumla entegre olduğunu ifade etti. Engellilerin artık hayatın her noktasında yer aldığını belirten Haktankaçmaz, gerek sokaklarda, gerek iş ve eğitim hayatında birçok engellinin hayata tutunduğunu ve bu konuda hala önemli çalışmalar yapıldığını bildirdi.

EKSİKLİKLERİMİZ GİDERİLECEK

Bundan 5 -10 yıl sonra engelliler için daha iyi bir yaşam, daha kaliteli bir hizmetin olacağını belirten Haktankaçmaz, her şeyde eksikliklerin olduğu gibi engellilerin yaşam şartlarında da eksiklerin olduğunu ve bu eksiklerin devletin güçlenmesiyle ortadan kalkacağını iddia etti. Sağlıklı her bireyin birer engelli aday olduğunu belirten Haktankaçmaz, önceki yıllarda otizmli çocukların toplum tarafından hastalıklı olarak görüldüğünü, lösemi hastalarının ise bulaşıcı hastalıklı insanlar olarak görüldüğünü belirterek, artık bu davranışların giderek ortadan kalktığını ve farkındalık oluştuğunu ifade etti.  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hatice Uğurlu ise, tüm dikkati engelli bireylerin yaşam şartlarına odakladıklarını belirterek, vatandaşları engelliler konusunda bilinçlendirmek istediklerini ve farkındalık yaratmak için bu yürüyüşü yaptıklarını söyledi.

SORUNLARI ÇÖZMEK İSTİYORUZ

Uğurlu konuşmasının devamında, ?10-16 Mayıs tarihleri ?Engelliler Haftası? olarak engelli vatandaşlarımızın hatırlanması onların sorunların çözümlenmesi ve seslerinin duyulması amacıyla kutlanmaktadır. Bu hafta kapsamında düzenlenen etkinliklerin amacı toplumun dikkatini engellilere yöneltmek, engelliler konusunda toplumu bilinçlendirmek, hak temelli bir yaklaşımla toplum içindeki engellerden doğan farklıkları kaldırarak paylaşmayı sağlamaktır. Engellilerin yaşadıkları sorunlar; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısaca tüm insanlığın ortak sorunudur. Engellilerin normal bir hayat sürmeleri, toplumsal hayata katılımlarının artırılması, yaşam standartlarının yükseltilerek, toplumda hak ettikleri yeri almaları, aynı zamanda çağdaş toplum anlayışının da bir gereğidir.?

HAKLARINI KORUMALIYIZ

?Engelli vatandaşlarımızın hakları, bu hakların korunarak, toplumsal yaşamdan kopmadan, dışlanmadan, herhangi bir ayrımcılığa maruz bırakılmadan yaşamalarını sürdürebilmeleri, anayasamız ve devletimizin teminatı altındadır. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmelerinin toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkün olabileceğini unutmamalıyız. Onların yaşamdan zevk almaları, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeter duruma gelmeleri için kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşlarımız işbirliği içinde olmalıdır.?

HAYAT MÜCADELESİ VERİYOR

?Çeşitli engellerine rağmen, hayat mücadelesi veren ve hayatlarını onurlu bir şekilde geçirmek adına ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olan engelli vatandaşlarımız bizim için, birer güç kaynağıdır. Kendi kültürel ve değer yargılarımızın tavsiye ettiği kardeşlik, dayanışma değerleri de bunu öngörmektedir. Engellilerimizin, yaşam becerilerini geliştirerek, kendi kendilerine yetebilmeleri, yetenekleri ve yeterlilikleri doğrultusunda eğitim imkânlarından yararlanabilmeleri, kendilerine uygun işlerde istihdam edilebilmeleri, dışlanmadan diğer bireylerle iyi ilişkiler içinde olabilmeleri çok önemlidir. Bu nedenle engelli vatandaşlarımızın yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir yaşam sürmeleri için, temel ihtiyaçları giderilmeli, toplumla bütünleşebilmeleri sağlanmalıdır.?

ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

?Engelli vatandaşlarımıza yönelik; evrensel değerlere uygun düzenlemeler yapılarak, devletimizin engelli vatandaşlarımızı daha da sahiplenmesi sağlanmış, sosyal güvenlik, istihdam ve ekonomik destek konularında önemli gelişmeler kazanılmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı taşra teşkilatı Kırıkkale İl Müdürlüğü olarak engellilerimize yönelik çalışmalarımızı geliştirerek onlara en iyi hizmetleri sunmak için gereken gayreti göstermekteyiz. Engelli vatandaşlarımıza yönelik İlimizde Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi, Özel Bakım Merkezi, Evde Bakım Hizmeti, Engelli Kimlik Kartı, Erişilebilirlik, istihdam, projeler vb. hizmet alanlarımızla engelli vatandaşlarımızın her zaman yanında olmaya çalışmaktayız? dedi.

ENGELLİ OLMAK HİÇ BİR ŞEY YAPMAMAK DEĞİLDİR

Engelliler adına konuşma yapan Ayşe Güran ise, ?Engelli olmak hiçbir şey yapmamak değildir. Bizi yapamadıklarımızla değil, yapabildiklerimiz ve sizlere benzeyen yanlarımızla görün. Engellilerin yaşadıkları hayatı ve dünyayı anlamak için, şöyle bir gözlerinizi kapayın ve düşünün. Muhakkak bunun sonucunda yüreğinizde bir cevap olacaktır. Göremediğinizi düşünün mesela. Hazır gözleriniz kapalıyken bir deneme yapın. Karanlığın insana verdiği güvensizlikle yolda yürürken takip çizgilerinin bir direkte sonlanmasını veya bir trafoya denk geldiğinizi? Karşıdan karşıya geçerken trafik lambalarının ses sinyallerinin olmaması nedeniyle trafiğin ortasında kaldığınızı? Yardımsever birinin gelerek ?yalnız neden sokağa çıktın? dediğini düşünün.?

BİRAZ DÜŞÜNÜN

?Tekerlekli sandalyeye mahkûm olduğunuzu düşünün mesela merdiveni nasıl inecek, tekerlekli sandalyenizle kaldırımları nasıl aşacaksınız? Duymadığınızı düşünün mesela bebeğinizin ilk ağlama sesini, yağmurun sesini, en çok ihtiyacınız olduğu zamanlarda annenizin size seslenişini. Gerçekten düşündüğünüz de hayat çok zor değil mi? Bizler fırsatlar verilip koşullar uygun olduğu takdirde bütün zorlukları başarabiliriz. Örneğin görme engelli biri olarak 16 yıldır kamuda çalışmaktayım, birçok proje ile yurt dışı ve yurt içi gezilere katıldım 4 yıllık Lisans eğitimini tamamladım, spor ve kültürel birçok faaliyette etkin rol aldım. ?Unutmayalım Engelli olmak başarmaya engel değildir? diye konuştu.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü