?Bey´lerin iftarı konakta olur

?Bey´lerin iftarı konakta olur

PEHLİVANLI AİLESİ, YÜZYILDAN FAZLA SÜREDİR DEVAM EDEN GELENEKSEL İFTAR YEMEĞİNDE BULUŞTU

PEHLİVANLI AİLESİ, YÜZYILDAN FAZLA SÜREDİR DEVAM EDEN GELENEKSEL İFTAR YEMEĞİNDE BULUŞTU

?Bey´lerin iftarı konakta olur

Yağan sağanak yağmura rağmen, yaklaşık 300 kişi Tayyar Bey´in torunları tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeğinde bir araya geldi. Balışeyh´in Beyobası Köyünde bulunan 200 yıllık konakta bir araya gelen Pehlivanlı ailesi mensupları ve konukları iftar yemeği sonrası bol bol sohbet etme fırsatı buldu.

YÜZYILDAN FAZLA BİR ZAMANDIR SÜREN GELENEK

Türkiye´nin farklı şehirlerinden bir araya gelen Pehlivanlı ailesi mensuplarının yanı sıra Beyobası köylülerinin ve diğer konukların katıldığı geleneksel iftar yemeğinin tarihi yüzyıldan fazla bir tarihe dayanıyor. Bölgede yerleşik hayata başladıktan sonra, tüm bölgenin Ayanlığı (Beyliği) görevini ele alan Pehlivanlı ailesinin büyükleri tarafından başlatılan İftar Yemeği, şu anki nesil tarafından da hiç aralıksız 20 yıldır sürdürülüyor.

300´E YAKIN KONUK KATILDI

Çoğunluğu Kırıkkale´de olmak üzere, Türkiye´nin farklı yörelerinde yaşayan Pehlivanlı ailesi mensuplarını da bir araya getiren iftar yemeği öncesinde ve sonrasında hasret gideren aile mensupları, bolca sohbet etme fırsatı da elde ettiler. Özellikle Kırıkkale ve Ankara´da yaşayan aile büyüklerinin yanı sıra, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Kırıkkale Şubesi Eski Başkanı Basri Keskin, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Bahadır Kılıç, Ovacık Mahalle Muhtarı Selahattin Gökbulut, Av. Mehmet Yılmazer ve 300´e yakın konuk iftar yemeğinin davetlileri arasında yer aldı.

PEHLİVANLI AİLESİ´NİN TARİHİ

Pehlivanlılar, Halep ve Yeni-İl´de yaşayan Bayat boyunun en büyük oymağını teşkil eder. Moğol istilası üzerine diğer oymaklarla birlikte Anadolu´ya göç eden Bayatlar, Avşar ve Beğdili boylarıyla birlikte Türkmenlerin Bozok kolunu meydana getirdiler. 1337 yılında Dulkadirli Beyliği´nin kurulmasında önemli rol oynayan Pehlivanlı Oymağı, Dulkadir Beyliği´nin ortadan kalkmasıyla, eskiden olduğu gibi mensup oldukları aşiret sistemine geri döndü.

KÖKLERİ 600 YIL ÖNCESİNE DAYANAN AİLE

Pehlivanlıların tabi olduğu Bayat boyu, 1520 tarihinde 11 cem oluşmuştu. 1525-1536 yıllarında toplam 31 adet ceme sahipti. 1552 tarihinde 53 adet cemden oluşan Bayat Türkmenleri, 33 hane, 3 benn, 40 mücerred vergi nüfusuna kayıtlıydı. Bu topluluk, Bayat taifesine bağlı cemaatler arasında siyasi üstünlüğü ele geçiren Pehlivanlı Cem Beyi Uğurlu Bey tarafından idare ediliyordu. 1571 tarihinde 268 vergi nüfusundan meydana gelmiş olan bu oba, o zaman adını taşıdığı İlyas Pehlivan´ın torunu Mehmet ve Davut Kethüda Beyler tarafından idare olunuyordu. 90 hane, 5 benn 111 mücerred vergi nüfusuna kayıtlı olan Çönker cemaatinin de Pehlivanlı ailesinden olması, Pehlivanlıların daha o günlerde büyük bir Türkmen topluluğu meydana getirdiği anlaşılır. Pehlivanlı unvanı o günden günümüze aşiret mensupları tarafından hâlâ yaşatılmaktadır.

BÖLGEDE SÖZ SAHİBİ OLDULAR

Kanuni Devrinde 507, II. Selim Devrinde 800 vergi nüfusuna yükselen Pehlivanlı Obasının diğer bir kolu da Yeni-İl´de barınmaktaydı. 0 zamanlar, Yeni-İl´deki Pehlivanlı kolu 410 vergi nüfusuna kayıtlıydı. İki Pehlivanlı oymağı Sivas´ın güneyindeki Yama Dağı eteklerinde yapılan bir toplantı sonunda birleşme kararı aldılar. Yeni-İl´in vergisi eskiden Valide Sultanların Üsküdar´da yaptırdıkları cami ve imaretlerin vakfına ait iken, o gün den sonra Mekke-Medine´ye gönderilen Sürre akçesine ayrılmıştı. Bu yüzden, Pehlivanlılara ve onlara bağlı oymaklara, Haremeyn-i Şerif aşiretleri adı verilmiş ve Osmanlı fermanlarında bu isimle anılmıştır. Halep Türkmenleri ile Adana, Aksaray, Aydın ve Kırşehir bölgelerinde yaşayan Danişmendli Türkmenleri de Valide Sultan haslarının reayasıydı.

PEHLİVANLI SOY AĞACI HÂLÂ EDİYOR

Pehlivanlıların şu anda ellerinde bulunan Yusuf Bey ile başlayıp Abidin, Kara Halit, Kızıl Kenan, Mustafa, Haydar ve İsmail Bey´le devam eden, soy şecerelerini, 1670 tarihli aşağıdaki ferman aynen doğrulamaktadır. 1696´da Yeni-İl voyvodası (ağası) olan Pehlivanoğlu İsmail Bey´e birçok Türkmen obası bağlılıklarını bildirmiş, bundan da güç alan Pehlivanlılar, yukarıda belirtildiği gibi, geçen otuz yıl içerisinde batıya doğru ilerleyip, Bozok bölgesine yerleşmişlerdir. Bu aşiretin şimdiki oturduğu köyler, Kırıkkale iline bağlı (Abdurrahman) Beyobası, Mehmet Beyobası, Kenan Beyobası, Hüseyin Beyobası, Gazi Beyobası ve Battal Beyobası´dır. Orta Anadolu´ya gelip şimdiki Kırıkkale yöresine yerleşen Pehlivanlılar 72 Oymaktan meydana gelmiştir. 24´ü Pehlivanlı Türkmen´i, 12´si Çiçekdağı ve Haymana yöresinde oturan Kürt, 36´sı Kırşehir, Keskin, Kırıkkale yöresinde oturan ve Pehlivanlı´ya Ahde yazılan Türkmen aşiretleridir.

ÖZEL HABER: HABİLHAN PEHLİVANLI



Serkan SEZER
8.02.2020 12:59:50
Yazının başında yazılan Bey ve Beyobası köylüleri sözü çok ağır bir kelimedir Pehlivanlı bir zümreye değil koskoca bir oymağa bir aşirete ait isimdir beylik bir dönem ellerinde tutuldu diye Koskoca Beyobası mensuplarını Köylü diye hitap etmek elem bir durumdur. Bu Beylik mutlaka ki bu Koskoca oymak içerisinde çok el değiştirmiştir burada bir karartma olduğuna inanıyorum ben de bir Beyobası Köyü vatandaşı olarak Sezer soy ismini taşıyan gayet Bayat boyundan gelen anadolu'da İslam sancaktarlığı yaptığımızı ve son olarak da gelip şu anki köyümüz Beyobasına yerleştiğimizin bilincindeyim fakat sanki Beylik dönemlerine dönülse bir miras gibi şu an sadece Pehlivanlı soyadını alanlar bu beyliğin varisiymiş gibi bir algı çok yanlış. Bizlerde o beyliğin mensubuyuz. O oymağın mensubuyuz ne yani soyadımız Sezer Bizler sadece beyliğin hizmetkarlığını mı yapmışız tarih boyu. böyle bir algı vererek yazılan bu yazıyı kınıyorum.Beyobasında bizlere kellecioğlu deniliyormuş ve köyde yatırı ermişi bulunan ulvi bir ailedir.Kısaca Beyler köylüler diye bir şey yoktur.O köye ait her vatandaş bey mensubu ve her zaman Beyler beyine adaydır.Bu beylik sadece bir soyadın altında tutulamaz.Sonuç olarak Pehilvanlı ve Reyhanlı oymağı olarak bayat boyundan olup anadoluya yerleşen aslı özü Türk olan islam sancaktarlığı yapmış,Pehlivanlı oymağı yani bizler hepimiz (anadolu obaları) şu anki köyümüze konar göçerden tamamen konar olarak yerleşmişiz.Şimdi tutup birilerini bey birilerini köylü diye ayırmak haksızlık ve hak yemedir.Beylik son olarak Pehlivanlı ailesinde kaldı diye bütün bey hanelerini köylüler diye aşağılanması kocaman bir talihsizliktir.

1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı