Beş yüz yıllık MKE´de değişim zamanı gelmiştir

Beş yüz yıllık MKE´de değişim zamanı gelmiştir

31 EKİM 2016´DA MANŞETTEN VERDİĞİMİZ ?MKE ÖZERKLEŞİYOR MU?? BAŞLIKLI HABERDE ?2 ŞUBAT 2017´DEN İTİBAREN ÖZERK Mİ OLACAK?? SORUSUNU YÖNELTMİŞTİK? MKE GENEL MÜDÜRÜ SONUNDA HAZIRLIKLARI BAŞLATTIKLARINI BELİRTTİ

31 EKİM 2016´DA MANŞETTEN VERDİĞİMİZ ?MKE ÖZERKLEŞİYOR MU?? BAŞLIKLI HABERDE ?2 ŞUBAT 2017´DEN İTİBAREN ÖZERK Mİ OLACAK?? SORUSUNU YÖNELTMİŞTİK? MKE GENEL MÜDÜRÜ SONUNDA HAZIRLIKLARI BAŞLATTIKLARINI BELİRTTİ

Beş yüz yıllık MKE´de değişim zamanı gelmiştir

Uzunca bir süredir Yeniden Yapılandırma çalışması yürütülen MKE´nin özerk bir yapıya kavuşturulması amaçlandığını belirten MKE Genel Müdürü Ahmet Taşkın, MKE´de yapılacak özerkleştirme çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Taşkın, MKE´nin tarihçesini anlatarak başladığı açıklamasında geçmişte değişik isimler altında faaliyet gösteren MKE´nin kuruluş tarihinin, 1800´lerin başına uzandığını ve Cumhuriyet dönemiyle birlikte Ankara´da fabrikaların açılmaya başladığını söyledi.

MKE´DE YENİ HEDEF ÖZERKLEŞTİRME

Bu kadar uzun bir tarihi geçmiş içinde dönüşüm, değişim yaşanmadan bugünlere gelinemeyeceğini vurgulayan Taşkın, MKE´nin tarihinde de önemli dönüm noktaları bulunduğunu, bu sayede de kurumun 500 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu ifade etti. Genel Müdür Ahmet Taşkın, kurumun yine böylesi bir eşikte yer aldığına dikkat çekerek, "Aslında bu çalışmalar 10 seneden fazla bir zamandır devam etmiş. Şimdi bizim yapacağımız rekabet gücümüzü artıracak, yenilikçi teknolojilere adaptasyonu gerçekleştirecek, esnek ve güçlü bir yönetim sağlayacak dönüşümü yapmak. Yasal altyapısıyla birlikte bu dönüşümün hızını artıracağımızı ve büyüteceğimizi düşünüyoruz. Bu büyüme hem ülkemizin savunma sanayisi için önemli bir kazanım olacak hem de kurum çalışanlarımız açısından, iş potansiyeli oluşturulması açısından önemli bir fırsat sağlayacak" diye konuştu.

PROFESYONEL DANIŞMANLIK HİZMETİ ALIYORUZ

Bu tür süreçlerde ihtiyaç belirlemesi ve dönüşümün doğru yapılamaması durumunda çeşitli risklerle karşı karşıya kalınabileceğini, bu yüzden profesyonel bir danışmanlık hizmeti aldıklarını anlatan Taşkın, mevcut yapıyı, sektörün Türkiye´deki durumunu ve dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak MKE´de nasıl bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu belirlediklerini söyledi.

ÇALIŞMALARI BAKANIMIZLA PAYLAŞARAK YÜRÜTÜYORUZ

Genel Müdür Ahmet Taşkın, faaliyetleri sürdürürken karşı karşıya kaldıkları sıkıntıları da dikkate aldıklarını ifade ederek: "En başta kamu kurumu olmamız, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda rekabet etmek, üretim yapmak zorunda olan bir devlet kurumu olmamızdan dolayı yaşadığımız sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla ihale mevzuatından, personel yönetiminden, istihdam imkânlarından kaynaklanan dar boğazlarımızı aşacak bir yasal altyapı hazırlama hedefindeyiz? dedi.

ÖZERKLEŞTİRME İÇİN SON RÖTUŞLARI YAPIYORUZ

Taşkın, ?Bu bizim kendi başımıza istememizle ya da yapmamızla olacak bir şey değil. Belirlenen hedefe ulaşma konusunda özellikle Bakanımızın, Başbakanımız Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın çok ciddi destekleri var. Son dönemlerde durağanlaşan MKE´yi bu dönüşüm sayesinde biraz daha hareketlendireceğimizi, etkinliğini artıracağımızı düşünüyoruz. Sayın Bakanımız belirlenen hedefte bize yol gösterdiler. Biz de bu hedeflere ulaşabilmek için kendimizi nasıl değiştirmemiz gerektiğini çalıştık. Bakanımızla sürekli olarak istişare ediyoruz ve yönlendirmesini alıyoruz. Çalışmamızın son şeklini Başbakanımıza da sunduktan sonra artık bunu uygulama noktasına geleceğiz. En son rötuşlar kaldı diyebiliriz? diye konuştu.

BİZİM DÜŞÜNCEMİZ ÖZELLEŞTİRME DEĞİL

?Bizim düşüncemiz özelleştirme değil, özerkleştirme? diyen Taşkın, ?MKE stratejik bir kurum olarak devletin elinin altında olmalı. MKE´nin her zaman kar odaklı olmayarak ihtiyacı ön planda tutarak üretim yapması gerektiğini düşünüyoruz. Çalışmamızı da bu çerçevede yürütüyoruz. İhale mevzuatından, personel yönetiminden, istihdam imkânlarından kaynaklanan dar boğazlarımızı aşacak bir yasal altyapı hazırlama hedefindeyiz" şeklinde konuştu.

SAVUNMA SANAYİNİN BEŞİĞİ MKE

MKE´nin tarihi geçmişine de değinen MKE Genel Müdürü Ahmet Taşkın, ?Türk savunma sanayinin temelini oluşturan MKE Kurumu, değişik isim ve statüler altında 15. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar inen tarihi bir geçmişe sahiptir. MKE Kurumu 1832 yılında Tophane-i Amire Müşirliği, 1908 yılında Tophane-i Amire Nazırlığı, 1909´da İmalat-ı Harbiye Müdüriyeti Umumiyesi, 1921´de Askeri Fabrikalar Umum Müdürlüğü, 1950 yılından itibaren de MKE Kurumu Genel Müdürlüğü unvanları altında iktisadi ve ticari faaliyetlerini devam ettirerek günümüze kadar gelmiştir.

MKE KURUMUNUN TEMELİNİ OLUŞTURAN

Savunma sanayinin gelişmesi için Kırıkkale´de entegre bir silah sanayinin kurulması konusu ise, ilk kez İzmir İktisat Kongresi´nde ele alınmıştır. Bu görüş ve kararlar doğrultusunda başlatılan çalışmalar sonucu 1928´de Kırıkkale´de Pirinç Fabrikası, Elektrik Makinaları Fabrikası,1929´da Mühimmat Fabrikası, 1931´de Çelik Fabrikası, 1936´da Barut, Tüfek ve Top Fabrikaları Kırıkkale de kurulurken, Ankara´da ise 1924´de Hafif Silah ve Top Tamir Atölyeleri, Fişek ve Marangoz Fabrikaları, 1931´de Kayaş Kapsül Fabrikası, 1935´de Gaz Maskesi üretimi için Mamak Gaz Maske Fabrikası, kurulmuştur. Bu fabrikalar bugünkü MKE Kurumunun temelini oluşturmuştu. 2000 yılından itibaren Milli Savunma Bakanlığı´nın ilgili kuruluşu haline getirilen MKE halen, Genel Müdürlük, 2 İşletme Müdürlüğü ve 10 Fabrika Müdürlüğü şeklinde faaliyet göstermektedir.

HABER MERKEZİ



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ