Bağ bozumu başladı

Bağ bozumu başladı

Hasandede Mahallesi ve Delice İlçesi'nde bağ bozumu başladı. Bağlardaki çalışmalarını yaz ortasına kadar sürdüren üreticiler, hasat dönemi emeklerinin karşılığını almanın sevincini yaşıyor. Üreticiler şimdilerde pekmez yaparak kışa hazırlanıyor.

ÜRÜNLERİNİN KARŞILIĞI PEKMEZ

Ürünlerini en iyi şekilde değerlendirebilmek amacıyla uzun ve yorucu bir uğraşın sonunda üzüm suyunu pekmeze dönüştüren çiftçiler, sabahın erken saatinden gece yarısına kadar tarlalarında kalıyor. Toplanan üzümler traktörle köye getirildikten sonra mahzen adı verilen bölüme bırakılıyor. Torbalara konulan ürün ardından ezilerek suyu çıkarılıyor.

5-6 SAAT KAYNATILIYOR

Üzümün dört gün süren uğraşın ardından pekmeze dönüştürüldüğünü ifade eden çiftçi Ahmet Yılmaz, "Bu iş gerçekten çok zahmetli ve her sonbahar bizi tatlı bir telaş sarıyor. Bağlardan toplanan üzümler temizlendikten sonra suyunun sıkılması için teknelere boşaltılıyor. Üzümün en koyu ve tatlı suyu çıkartılıyor. Kazanlara alınan üzüm suyu pekmeze has beyaz toprak ile karıştırılarak odun ateşinde yaklaşık 5-6 saat kaynatılıyor. Yılmaz, üzüm suyunun ortalama 9-10 saat boyunca odun ateşinde kaynatıldıktan sonra pekmeze dönüştürülüyor“ dedi.

KURAKLIK ETKİLEDİ

Kuraklığın üzümü de etkilediğini anlatan Yılmaz, ürünün veriminde yaklaşık yüzde 40`lik bir düşüş yaşandığının altını çizdi. Çiftçi Ali Taşkın da kuraklığın etkisini uzun yıllar sonra yüksek derecede hissettiklerini dile getirdi. Bölgenin üzümünün çok kaliteli olduğunu vurgulayan Taşkın, yaptıkları pekmezi yurt içinde birçok ile gönderdiklerini sözlerine ekledi.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü