Aspir bitkisi ilk hasadını verdi

Aspir bitkisi ilk hasadını verdi

Kırıkkale Bahşili ilçesi Bahçeli Mahallesinde bir çiftçinin tarlasına ekilen Aspir (biodizel) bitkisi hasadı tamamlandı. Edinilen bilgiye göre Bahşili İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ilçe çiftçilerinden Şevki Özyürek`in tarlasına deneme amaçlı a

BİÇERDÖVER İLE HASAT EDİLDİ

Bahşılı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selçuk Silsüpür yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi. Silsüpür,``Bahşili?de ilk kez ektirdiğimiz Aspir bitkisinin hasadını gerçekleştiriyoruz. Aspir bitkisi yapraklarının tamamen kuruduğu, tanelerinin beyaz renge dönüştüğünde hasat edilen bir bitkidir.  Tane nem oranının da yüzde 8-10 civarında olması gerekir. 1 kg. Aspir bitkisinden 350 gr. mazot elde ediliyor ve kalan 650 gr. ise hayvan yemi yani küspe oluyor. Aspir bitkisi biçerdöverle hasat ettik.1 dekara 4 kg. tohumluk kullandık ve 1 dekardan yaklaşık 110 kg. Aspir elde ettik. Aspir bitkisinin satış fiyatı 800 kuruş civarındadır. Ayrıca kilogramda 400 kuruşta devlet desteği verilmektedir?

BİYODİZEL ÜRETİLİYOR

?Aspir bitkisi biyodizel üretiminde kullanıldığında, Türkiye`nin petrol`de dışa bağımlığını azaltacak bir bitkidir. Bölgemizde de Arpa ve Buğday üretimine alternatif çeşit olmaktadır.  Silsüpür, hasadını gerçekleştirdiğimiz Aspir bitkisini bölgemizde alışıla gelmiş, buğday, arpa ve ayçiçeğine alternatif bitki olarak ekimini gerçekleştirdik. Deneme ekimi olmasına rağmen sonuçtan memnunuz. Aspir bitkisini suladığımızda veriminin 1 dekardan 200 kg civarında olacağını düşünüyoruz. Bize tarlasını açan ve deneme üretimini gerçekleştiren Şevki Özyürek`e teşekkür ediyorum? dedi.

ÇİFTÇİLER MEMNUN

Çiftçi Şevki Özyürek ise memnuniyetini dile getirerek ,`` Tarım Müdür`lüğünün katkılarıyla ekimini gerçekleştirdiğim Aspir bitkisi ile 1 dekardan 110 kg ürün aldım. Ekimini gerçekleştirdikten sonra tarlayı istediğim gibi sulayamadım. Gübre konusunda da eksiklerim oldu. Fakat acemiliğimizi attık. Şunu öğrenmiş oldum, Aspir bitkisi buğday ve arpaya alternatif olarak bölgemizde başarı sağlamıştır. Başta Tarım Müdürümüz Selçuk Silsüpür ve Mühendis Davut Balcı olmak üzere Tarım Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Bundan sonra inşallah daha da bilinçli çiftçi olup alternatif ürünlere yöneleceğimizi söyleyebilirim.`` dedi.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü