Aşı ol, dergiyi kap

Aşı ol, dergiyi kap

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ FERAMİŞ ENDER GÜNGÜNEŞ KAMPANYAYI ANLATTI

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ FERAMİŞ ENDER GÜNGÜNEŞ KAMPANYAYI ANLATTI

Aşı ol, dergiyi kap

İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, çocukların bağışıklık sisteminin gelişmesi ve hastalıklardan korunması için düzenli olarak aşılandığını söyledi. Çocukların aşılanması sayesinde birçok hastalığın önüne geçildiğini belirten Güngüneş, zatürre, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, mikrobik sarılık gibi hastalıkların çocuklar için tehlikeli olduğunu bildirdi.

OKULLARDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR  

Toplum Sağlığı Merkezinin okullara yönelik aşılama programı kapsamında Sağlıklı Yaşam Aracı çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet İlköğretim Okulu´nda aşılama kampanyası düzenlendi. Çocuklara sağlıklı yaşam dergilerinin de dağıtıldığı programda, çocukların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hedeflendi. İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, aşılama hakkında bilgi verdi. Güngüneş, çocukların bağışıklık sisteminin gelişmesi ve hastalıklardan korunması için düzenli olarak aşılandığını söyledi. Çocukların aşılanması sayesinde birçok hastalığın önüne geçildiğini belirten Güngüneş, zatürre, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, mikrobik sarılık gibi hastalıkların çocuklar için tehlikeli olduğunu bildirdi.

AŞI BAĞIŞIKLIK KAZANDIRIYOR

Güngüneş konuşmasının devamında, ?Aşı uygulamalarının amacı, hassas yaş gruplarına aşıyla önlenebilir hastalıklara yakalanmadan önce ulaşıp onları bağışık hale getirerek, bu hastalıklara yakalanmalarını ve bu hastalıklardan doğabilecek sakatlık ve ölümleri önlemektir. Sağlık Bakanlığı olarak bu amaç doğrultusunda Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) 1981 yılından beri yürütülmekte olup, bugün itibarıyla 13 hastalığa karşı aşı uygulanmaktadır. Bunlar verem, difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci (polio), Hib menenjiti, zatürre, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, mikrobik sarılık (hepatit B, hepatit A) hastalığına karşı yapılan aşılardır.?

BİRÇOK BAŞARI YAKALANDI

?Aşılama sayesinde birçok başarılar elde edilmiştir. Dünyada Çiçek Hastalığı yok edilmiştir. Ülkemizde de çocuk felci hastalığı 18 yıldır görülmemekte olup, Dünyada da yok edilme seviyesine gelmiştir. Ülkemizde anne ve yeni doğan bebekte görülen tetanos hastalığı, difteri hastalığı artık görülmemektedir. Diğer aşı ile önlenebilir hastalıkların görülme sıklığı da başarılı aşılama çalışmaları sayesinde oldukça düşmüş durumdadır. Dünyada göçmenler ve mülteciler önemli sağlık sorunlarına neden olmaktadırlar. Bunların başında, aşı ile önlenebilir hastalıklarda artış olması ve bazı elimine edilmiş hastalıkların yeniden görülmesi gelmektedir.?



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!