Araçlarınıza kış bakımı yaptırın

Araçlarınıza kış bakımı yaptırın

Soğuk havanın etkisini artırması ve kış mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirmesi nedeniyle sanayide de hareketli günler yaşanmaya başladı. Araçların kışlık bakımları yapılırken kışlık lastik satışları da ciddi oranlarda arttı.

GÜVENLİ SEYEHAT İÇİN GEREKLİ

Kış mevsiminin etkilerini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı bugünlerde araçların bakımı da daha büyük önem kazandı. Araç bakımını kış öncesinden yaptırmayanlar, aniden bastıran ve özellikle geceleri etkili olan soğuk hava nedeniyle sorun yaşamaya başladı. Aküsü zayıf olan veya elektrik aksamında sorun olan araçlar soğuk hava ile birlikte daha zor çalışır hale geldi. Diğer taraftan daha güvenli bir şekilde seyahat edebilmenin olmazsa olmaz şartlarından olan lastik de buzlanmaya paralel olarak daha büyük önem kazandı.

KAZALAR ARTMAYA BAŞLADI

Önceden kış mevsimi geldiğinde satışları artan zincirin yerini şimdilerde kış lastikleri aldı.

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte kazalarda da artış meydana geldi. Kazaların artmasına paralel olarak işlerinin hızlandığını belirten kaportacı ustaları, ?Son yağışlarla birlikte daha çok kaza olmaya başladı. Hava sıcaklıklarının düşmesi, yolların buzlanması, gizli buzlanma, görüş mesafesinin azalması, dikkatsizlik ve benzeri nedenlerle küçüklü büyüklü çok sayıda kaza meydana geliyor. Bu kazalardan dolayı da işlerimiz artıyor? şeklinde konuştular.

KIŞ ARAÇ SAHİPLERİ İÇİN EZİYET

Küçük kazaların sık yaşandığını belirten ustalar ?Genelde ufak tefek çarpıklar, vuruklar oluyor. Kazanın büyüklüğüne göre aracın yapım süreci de değişiyor. Yarım saat içerisinde yapılabilecek bir tamirat da var, bir ay sürebilecek tamirat da var? diye konuştular. Kış mevsiminde havanın soğumasına paralel olarak araçların eksiklerinin daha belirgin bir şekilde ortaya çıktığını belirten bir oto ustası ise, kış gelmeden önce araçların bakımı yapılmadığı durumda kışın aracın sahibine eziyet edebileceğini söyledi.

İDEAL AKÜNÜN SÜRESİ 4 YIL

Aracın aküsü, marş dinamosu, şarj dinamosu gibi elektrik aksamlarının bakımının sorunsuz bir kış geçirmek için büyük önem taşıdığını ifade eden usta, ?Özellikle LPG?li araçlar ve eski model dizel araçlar kışın daha çok arıza veriyor. En büyük sorun ise sabahları araçların zor çalışması oluyor. LPG?li araçlar sabahları daha zor çalışır. LPG?li araçlar sabahları benzinle çalıştırılmalıdır. Eski model araçların tamamı LPG ile çalışıyor. LPG soğuk bir sıvı olduğu için soğuk havada araçlar daha zor çalışır. Bu da hem akünün hem de marş motorunun ömrünü kısaltır. En ideal akünün kullanım süresi 4 yıldır. Araç sabahları çalışmıyorsa aküsünde veya marş motorunda kesinlikle sorun vardır? dedi.

KIŞ GELMEDEN ÖNCE TAMAMLANMALI

Son yıllarda yeni model araçların kullanımının artmasıyla birlikte işlerinin geçmiş yıllara göre azaldığını kaydeden usta, ?Yeni araçların çoğalması işlerimizi olumsuz etkiledi. Modelli araçlar kolay kolay arıza yapmıyor. Yapsa dahi vatandaş tamirciye getirmiyor, servise gidiyor. Kışı sorunsuz geçirmek istiyorsanız, akü, buji, ısıtma bujisi, marş dinamosu, şarj dinamosu gibi elektrik aksamlarının kış gelmeden önce bakımının kesinlikle yapılması lazımdır? ifadelerini kullandı.

LASTİKLER BAKIMLI OLMALI

Araç güvenliğinin olmazsa olmazları arasında yer alan oto lastikleri de kış mevsiminde daha çok önem kazanıyor. Yolda kalmamak, buzda kaymamak, ani frenlerde durma mesafesini en aza indirmek, kısacası güvenli bir yolculuk yapmak için lastiklerin yeni ve bakımlı olması gerekiyor. Oto lastik satışı yapan sanayiciler, kış mevsimi geldiğinde kar lastiği satışlarının arttığını bildirdi. Kar lastiğinin daha çok yol tutuşu sağladığını belirten ustalar, ?Kar lastiği, bileşiminde daha çok kauçuk bulunması ve desenlerinin farklı olması nedeniyle daha çok yol tutuşu sağlıyor? dediler.

KAR LASTİĞİ KOLAYLIK SAĞLADI

Lastik satıcıları ?Karlı ve buzlu havalarda kayma oranı en aza iniyor, yol tutuşu artıyor. Kar lastiğinin fiyatı normal lastikle bir farklılık göstermiyor. Markasına ve ebadına göre değişmekle birlikte bir takım kar lastiği 400 ile 600 TL arasında değişiyor? diye konuştular. Zincir kullanımının yerini kar lastiğinin aldığına vurgu yapan yetkililer, ?Karlı ve buzlu havalarda zincir tak-çıkar sorunu yaşanıyordu. Bazen takarken veya çıkarırken sorun yaşanabiliyordu. Buzlu veya karlı zemin bittikten sonra da araç zincirle yoluna devam ediyor, bu da rot balans ayarını bozuyordu. Kar lastiği büyük kolaylık sağladı. Yol tutuşu ile zinciri aratmayan bu lastik dört mevsim, her hava şartında ve her zeminde kullanılabiliyor. Bu nedenle zincir yerine kar lastiği kullanmak tercih ediliyor? dediler.



1

Kırıkkale Belediyesi artık E-Devlet´te

2

Kırıkkale Silah İhtisas OSB´de İlk Temel Atıldı

3

?Boran Fırtınası? geliyor

4

Teknoloji seferberliği projesi

5

Akıllı Şehirler Platformuna Kırıkkale´den harika fikirler

6

Milli silahlarımızla destan yazıyoruz

7

KÜBTUAM´a Uluslararası TÜRKAK Akreditasyonu