Antibiyotikler sağlığı tehdit ediyor

Antibiyotikler sağlığı tehdit ediyor

Kırıkkale Üniversitesi?nde ?1. Antibiyotik Farkındalık Sempozyumu? düzenlendi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kocamış, gereksiz yere antibiyotik alınmasının sağlığı tehdit altına aldığını söyledi.

8 MİLYON KUTU ANTİBİYOTİK KULLANILMIŞ

Fen Edebiyat Fakültesi Yahya Kemal Salonu?nda düzenlenen sempozyumda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kocamış, gereksiz yere antibiyotik kullanmanın sağlığı tehdit ettiğini söyledi. Kocamış, ?1928 yılında peni sülünün keşfinden itibaren artık her türlü enfeksiyonla baş edebileceğimiz düşüncesi yaygın hale gelmiştir ve buradan hareketle de birçok yeni antibiyotik keşfedildi. Türkiye istatistiklerine baktım geçen yıl itibariyle Türkiye?de 8 milyon kutu antibiyotik kullanılmış. Ve bu rakamda bir önceki yılın yüzde 3.20 oranda artığını gösteriyor. Yani bu şu demek her yıl daha fazla miktarda antibiyotik kullanıyoruz. Sebepleri gerekli gereksiz her enfeksiyona artık antibiyotik yazmak yaygın kanat haline geldi. Daha da tehlikelisi eczanelerde reçetesiz çok rahat bir şekilde antibiyotik satın alıp kullanabiliyoruz.?

SAĞLIK RİSKİ VAR

?Hem bunun sağlık riskleri var hem de harcama kalemlerine baktığımızda antibiyotikler ciddi bir harcama kalemi oluşturmakta. Dünya sağlık örgütü bu konuda antibiyotik direncinin artık küresel tehdit oluşturduğunu ilan etmiş, antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımına bağlı gelişen bakteri direnci enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde güçlükler yarattığını belirtmiş. Bu çerçevede antibiyotik direncine karşı eşgüdüm içerisinde çok disiplinli küresel bir strateji geliştirilmesini önermiş. Avrupa da ise 18 Kasım günü Avrupa antibiyotik farkındalık günü olarak anılıyor. Bu farkındalık bir gün bile olsa çok önemli. Ülkemizde ise bu konunun sivil toplum örgütleri ve akademik çevrelerce hatırlatılarak sorumlu antibiyotik kullanımına yönelik etkinlikler yapılması, en önemlisi de medyada yaygın ve sürekli bir şekilde konunun gündemde tutulması kanaatindeyim? dedi. 



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!