Anne sütü yaşamsal öneme sahiptir

Anne sütü yaşamsal öneme sahiptir

İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, bebeğin büyümesi, gelişmesi, enfeksiyonlardan korunması ve ruhsal olarak sağlıklı bir erişkin olabilmesi için anne sütü çok önemlidir. Annelerin kendi sütü, çocuklarına en güzel armağandır” dedi.

ANNE SÜTÜ BEBEKLER İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?
Sağlıklı bir bebeğin mutlaka düzenli olarak anne sütü alması gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, “Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk altı ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir, çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Ayrıca anne sütü ileri yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sağlar. Anne sütü, bebeğin ilk altı ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerini içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütünün hazmı kolaydır, kaynatmak gerekmez. Daima taze, temiz ve bebeğe vermek üzere hazırdır” diye konuştu.

ANNE SÜTÜNÜN YARARLARI SAYMAKLA BİTMEZ
Anne sütünde, bebeğin ihtiyacını karşılayacak olan besin ve minerallerin olduğunu hatırlatan Uzun “Tamamen doğal olan anne sütünde bebeğin büyümesi için gerekli olan maddeler inek sütünden daha fazladır. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye ve ayrıca ilk altı ayda meyve suyuna gerek yoktur. Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar.
Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuklarda şeker hastalığı gibi hastalıklara karşı daha dirençlidir ve kanser oranı daha düşüktür. Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölüm oranları beslenenlere göre 4-6 kat daha fazladır. Anne sütü ile beslenme doğumdan hemen sonra başlanmalı, ilk altı ayda sadece anne sütü verilmeli ve emzirme altı aydan sonra uygun besin takviyeleriyle iki yaş ve üzerine kadar devam etmelidir” dedi.

İDEAL EMZİRME NASIL OLMALIDIR?
Hamilelik döneminde, annelerin bilgilendirilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Uzun, “Hamilelik döneminde anne adayı emzirme konusunda bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Anne ve bebek yirmi dört saat birlikte olmalıdır. Emzirme doğumdan yarım saat sonra başlamalıdır. Annelere emzirme ve bebeklerinden ayrı olduklarında da sütlerini muhafaza etme yöntemleri öğretilmelidir. Yeni doğmuş bebeklere anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemelidir. Bebek her isteğinde emzirilmelidir. Yapay meme veya emzik emzirme döneminde bebeklere verilmemelidir” diye konuştu.

EMZİRME ANNE SAĞLIĞINI DA OLUMLU ETKİLER
Emzirmenin anne sağlığı açısından da yararı olduğunu belirten Uzun, “Emzirme bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Doğumdan hemen sonra emzirme doğum sonrası kanama miktarını azaltır. Bebeğin annesini emmesinin anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından, meme ve yumurtalık kanserinden koruduğu bilinmektedir.
Emzirme anne ve çocuk arasında yakın sevgi dolu ilişki sağlar. Annenin duygusal açıdan tatminini sağlar. Bebek daha az ağlar. Anne bebeğine daha sevgi dolu davranır. Bebeği terk etme veya hırpalama olasılığı daha düşüktür.Bebek her ağladığında emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Bebeğin emme sıklığı daha sonra giderek azalır” dedi.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!