Aman dışarı çıkmayın

Aman dışarı çıkmayın

Yaz sıcaklıklarının çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini belirten Kırıkkale Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, "Özellikle çocuklar sağlık problemi olanlar, yaşlılar ve gebe kadınlar soğuk ve ılık duşlar almalı ve mümkün olduğunca serin yerde k

SICAKLAR HASTALIKLARA İYİ GELMİYOR

Yaz sıcaklıkları ile birlikte birçok sağlık problemi de baş göstermeye başladı. Yaz sıcaklarından dolayı yaşanan sağlık sorunlarına ilişkin bilgi veren Kırıkkale Sağlık Müdürü Mustafa Uzun Çetin, hava sıcaklıklarına ve hava durumundaki ani değişikliklere bağlı olarak insanların etkilenmesi konusunda risk grupları olduğunu söyledi. Risk gruplarında en çok çocuk, yaşlı ve gebe kadınların olduğunu dile getiren Uzun, belli bir takım hastalığı olanlarında risk gruplarına dâhil edilmesi gerektiğini belirtti. Yaşlılar ve hastaların bir kategoride değerlendirilebileceğini belirten Uzun, "Kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları ve tansiyon hastalarının büyük çoğunluğunu yaşlılar oluşturmaktadır" dedi. 

SICAK HAVALARDA DAHA FAZLA SIVI KAYBEDERİZ
Astım hastalığı, astemitik bronşiti bulunan kişilerde ve yüksek tansiyonu olan kişilerde sıcaklığın olumsuz etkisi olduğunu dile getiren Uzun, böbrek hastaları ve diyaliz hastaların da sıcak havalardan ve ani hava değişiminden olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Bu etkilenmenin nasıl meydana geldiğini ise şu şekilde ifade etti: "Bu etkilenme büyük ölçüde nem oranına bağlı olarak sıcaktan dolayı normalde kaybettiğimizden daha fazla su kaybetmesiyle meydana geliyor. Sıcağın meydana getirdiği güneş çarpması olayına bağlı etkilenmeye yol açtığı gibi terlemeye bağlı sıvı kaybetmesi büyük ölçüde hem tansiyon hastalarını hem de kalp akciğer hastalarında solunum sıkıntısına neden olmaktadır." Çocukların bu hava değişiminden hızlı bir şekilde etkilendiğini dile getiren Uzun, "Çocuklar vücutlarını ayarlayabilme özelliği oldukça düşük olan yaş grubuna girer. Ayrıca çocuklar açısından su kaybı, sıvı kaybı, güneş ve sıcak çarpması dışında bu dönemde havaların çok ısınması nedeniyle artan bulaşıcı hastalıklar da etkilenmelerinin bir sebebidir" diye belirtti. Yaz ishallerine karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısını yapan Uzun, "Yaz ishali ile karşı karşıya kalanların ishalin bulaşıcı bir ishale dönüşmesi halinde tifo, kolera gibi hastalıklara dönüşme olasılığı var. Bu büyük ölçüde aşırı sıvı kaybı olması ve bu sıvı kaybının yerine konmaması halinde de ölüme kadar gider" dedi. 

GEBE KADINLARDA SIVI KAYBI DÜŞÜK NEDENİDİR
Gebe kadınların durumunu da değerlendiren Uzun, bebeğin solunum ve dolaşım sağlama yükü altında olan gebe kadınların güneş çarpmalarından etkilenmelerinin normal bir kadından ya da normal bir insandan daha fazla olduğuna dikkat çekti. Sıvı kaybının büyük ölçüde iki türlü sonuca neden olduğunu dile getiren Uzun, "İlki anne karnında bebeğin içinde yüzdüğü sıvı miktarında azalmadır. İkincisi ise annenin susuzluk ve sıvı kaybı nedeniyle yavaşlayan kan dolaşımından dolayı bebeğin beslenememesidir. Yani bu tür olaylarda anne karnındaki sıvının azalması ve kan dolaşımının yavaşlaması nedeniyle düşüklere kadar varan bir takım değişiklikler meydana gelebiliyor" diye belirtti.

SU İÇİN
Bütün bunların çözümünün su içmek olduğunu belirten Uzun, "Normalde insanın günlük su kaybı bir buçuk litredir. Bir buçuk litrenin üzerine mutlaka ihtiyaç fazlası kadar bir sıvı almak zorunluluğu vardır. Bu sıcak havalarda bir buçuk litrelik kayıp hem terle hem de solunum yoluyla kaybın artması nedeniyle artar. Ve bunun iki katına kadar çıkar. Çocuklarda bu kayıp daha fazladır. Çocukların vücut mekanizmaları bunu tolere etmek ve bunu düzenlemek konusunda daha zayıftır. Bu dönemlerde hava sıcaklıklarının ani yükselmesi havadaki nem oranının çok fazla artması durumunda terlemenin artması söz konusudur. Vücut sıcaklığını düşürmeye terle sıvı kaybının solunumla sıvı kaybının azaltamaya yönelik olarak soğuk ve ılık duşlar alınması ve kişilerin mümkün olduğu kadar serin yerde barınması gerekiyor" diye belirtti. Uzun, aşırı sıcaklarda kimsenin dışarı çıkmaması gerektiğini dile getirdi.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!