AIDS herkesi tehdit ediyor

AIDS herkesi tehdit ediyor

Halk Sağlığı Müdürü Dr Feramiş Ender Güngüneş AIDS hakkında basın açıklaması yaptı. HIV enfeksiyonu sadece erişkinleri değil, herkesi tehdit ettiğini belirten Güngüneş, ‘Bu hastalık henüz virüsü tam olarak vücuttan atmayı sağlayabilecek tedavisinin ve aşı

BAĞIŞIKLIK YETMEZLİK SENDROMU VİRÜSÜ

Dünyanın en ölümcül hastalıklarından olan AIDS ile ilgili Halk Sağlığı İl Müdürü Dr Feramiş Ender Güngüneş, açıklamalarda bulundu. Vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunan Güngüneş, bu hastalığın vücuttan atmayı sağlayabilecek bir aşısının ya da tedavisinin olmadığını söyledi. Güngüneş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “HIV/AIDS hastalığı ilk defa 1981 yılında ABD ve Haiti’den gelen göçmenlerde tanımlandı ve hastalığa ‘AIDS’ (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) Kazanılmış Bağışıklık Yetmezlik Sendromu Virüsü adı verildi.”

 

2,5 MİLYON KİŞİNİN HIV’E YAKALANDIĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR

“AIDS, Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2011 yılı raporuna göre; dünyada  2011 yılında  bir günde 7000 den fazla kişinin HIV ile enfekte olduğu ,2011 yılı içinde ise 2,5 milyon kişinin  HIV’e yakalandığı tahmin edilmektedir. Yine aynı raporda dünyada 34 milyon kişinin HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 2011 yılı içinde 1,7 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir.”

 

KRONİK HASTALIĞA DÖNÜŞMÜŞTÜR

“HIV enfeksiyonu sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen, henüz virüsü tam olarak vücuttan atmayı sağlayabilecek tedavisinin ve aşısının bulunmadığı bir hastalıktır. Kullanılan ilaç tedavisi ile, HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmış, ölümcül bir hastalıktan çıkıp yaşam boyu ilaç kullanımı gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüşmüştür. HIV bulaşıcılığı üst düzeyde olan bir virüs olmamasına rağmen, mutlaka korunulması gereken bir virüstür. HIV tek başına yaşamını idame edemeyen bu nedenle mutlaka konak ihtiyacı olan bir virüstür.”

 

STANDART STERİLİZASYON UYGULAMALARI YETERLİDİR

“Virüs açık hava şartlarında uzun süreli canlı kalamamakta, oksijenle temasta kısa sürede ölmektedir. Standart sterilizasyon uygulamaları yeterlidir. Virüsün bulaşma yolu temelde vücut sıvıları ile olmaktadır, bu nedenle kan,meni gibi virüsün daha yoğun olduğu vücut sıvılarının virüsün iletiminde yeri büyüktür. Ancak tükürük,ter,gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmamaktadır.Bu nedenle öpüşmek,tokalaşmak,ortak duş-banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmaz.HIV enfeksiyonu esas olarak üç yolla bulaşır” dedi.

 



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!