Ahiliği gücümüz yettiğince yaşatacağız

Ahiliği gücümüz yettiğince yaşatacağız

Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli hazretlerinin tavsiyesiyle kurulan ve bir esnaf dayanışma teşkilatı olan Ahilik, Kırıkkale?de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalarda konuşan Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, ?Ahilik ba

İLGİ FAZLAYDI

Ahilik Haftası kutlamaları, dün sabah saatlerinde Kırıkkale Belediyesi?nin önünden başlayarak, Kültür Merkezi?ne yürünmesi ile başlandı. Zafer caddesinde gerçekleşen yürüyüşe Kırıkkale Belediyesi Mehteran Takımı da katıldı. Trafiğin durdurulduğu yürüyüşte vatandaşlar, alkışlarla yürüyüş ekibinin Ahilik Haftası`nı kutladı. Kırıkkale`de Ahilik Haftası kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Ahilik haftası kutlamaları yürüyüşten sonra İl Kültür Merkezi Salonunda düzenlenen program ile devam etti. Tüm Kırıkkale bürokratı, esnafları ve öğrencileri bir araya getiren programda Ahilik ile ilgili konuşmalar gerçekleştirilirken, kutlamalara ilgi bir hayli fazlaydı.

 

USTALAR TOPLULUĞU GÜNE DAMGASINI VURDU

Kültür Merkezinde protokol konuşmalaşırında Ahiliğin anlam ve önemi anlatıldı. Akabinde ise Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyelerinden Prf. Dr. Muhittin Eliaçık ahilik teşkilatının gelişimini açıkladı. Programın sonunda ise Ustalar Topluluğu güne damgasını vurdu. Sazlı sözlü bir Ahilik Haftası kutlanmasına vesile olan Ustalar Topluluğu, başta Vali Güner olmak üzere tüm katılımcıların beğenisini kazandı. MKE Açık Hava Düğün Salonu`nda gerçekleştirilen Şed Kuşatma Töreni`nin ardından bütün katılımcılara geleneksel etli bulgur pilavı ikramı yapıldı.

 

HEPİMİZ SEVELİM VE SEVİLELİM

Ahiliğin anne-babaya hürmet etmek, kin tutmamak, çalışkan olmak ve Allah`ın rızasını kazanmak olduğunu belirten Vali Hakan Yusuf Güner, Kırıkkale`de yetişen yeni neslin bu kültürü benimsediğine inandığını söyledi. Başarılı olan tüm devletlerin ahilik kültürünü benimsediğini dile getiren Güner, ?Kırıkkale`de yetişen yeni nesiller şanlı geçmişimizi şanı ile sürdüreceklerdir. Hepimiz sevelim ve sevilelim? dedi. Güleryüz ve tatlı dilin ahilik kültürünün en temel felsefesi olduğunu ifade eden Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, ahiliğin en önemli unsurlarından bir tanesinin de insanlara yardım etmek ve hiç kimseyi incitmemek olduğunu söyledi. Köstekli "Bugün birçok Avrupa ülkesi ahilik kültürünü benimsemiştir. Bunun en açık örneği ise harpten çıkan Almanya`nın yeniden nasıl yapılandığıdır? şeklinde konuştu.

 

GEÇİRDİĞİ EVRELER CANLANDIRILDI

Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği`nin ortaklaşa hazırlığı Ahilik Haftası kutlama programındaki Şed Kuşatma töreninde çıraklıktan ustalığa geçiş yapan bir demirci ustasının geçirdiği evreler canlandırıldı. Ustalık ve kalfalık unvanının kimler tarafından, nasıl verildiği katılımcılara uygulamalı olarak gösterildi. Törenin ardından ise Vali Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Danacı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemalettin Akdoğan ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli`ye Şed giydirildi. Şed kuşatma törenin ardından programa katılan herkese hazırlanan ahi pilavı ve ayran ikram edildi.

 

AHİLİK NEDİR?

Ahilik, Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli hazretlerinin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Aslen Horasan Kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu?da yaşayan Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.

 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ