Ağzını açamayan hastaya protez çene taktılar

Ağzını açamayan hastaya protez çene taktılar

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesinde bir ilk gerçekleştirildi. Rahatsızlığı nedeniyle ağzını açmayan bir hastaya çene kemiği protezi” takıldı. Türkiye'de ilk olan operasyonu Prof. Dr. Umut Tekin ve ekibi ge

KÜ BİR İLKE DAHA İMZA ATTI

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi öğretim üyesi Prof. Dr. Umut Tekin tarafından gerçekleştirilen operasyonla trafik kazası sonucu ağzını açamayan Salih Uygurtaş isimli hastaya çene kemiği protezi takıldı Türkiye`de bir ilk olan "Kişiye Özel Çene Eklemi Protezi" ameliyatı sayesinde hasta eski sağlığına kavuştu. Cerrahi alanda buna benzer çok sayıda ilkleri gerçekleştiren Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bu operasyonla adından bir kez d6aha bahsettirmiş oldu. 

HASTA ESKİ SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Trafik kazası, çarpma, bölgeye alınan ciddi bir darbe gibi nedenler sonucunda çene ekleminin kafa tabanına kayması olarak tanımlanan çene ankilozunun tedavisinin zor ve ciddi bir problem olduğunu belirten Prof. Dr. Tekin, "Özellikle bu durumdaki hastalar beslenirken, konuşurken çok ciddi problem yaşarlar ve ağrı çekerler, bu da hastaların yaşam kalitesini çok olumsuz etkiler. Tedavisi kesinlikle cerrahi yöntemlerdir ve uzun yıllar takip gerektirmektedir. Çünkü çene ankilozu tekrarlama olasılığı olan bir durumdur. Bu ameliyatlar genel anestezi altında tam teşekküllü hastanelerde yapılmalıdır. Tedavi prensibi kemikleşen eklem kısmının cerrahi olarak açılmasıdır. Tedavide amaç etkin ağız açıklığının elde edilmesi ve daha da önemlisi elde edilen ağız açıklığının korunmasıdır. Çene eklemi ankilozunun cerrahi tedavisinde fabrikasyon çene eklemi protezleri hali hazırda kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda bilgisayar teknolojilerindeki gelişmelerle kişiye özel protezler oldukça popüler olmaya başlamıştır. Bu teknoloji kullanılarak üretilen kişiye özel eklem protezinin, çene eklemi ankilozunun cerrahi tedavisinde kullanımı ise Türkiye’de bir ilktir.

Ürünün Bütün Tasarımı Prof. Dr. Umut Tekin`e Ait

Ürünün tasarımı kendisine ait olan Prof. Dr. Umut Tekin, hastanın üç boyutlu kafatası tomografisinden elde ettiği, üç boyutlu kafa modeli üzerinde çalışarak, eklem protezinin modelini dizayn etmiş olduğunu ve bu dizaynı titanyumdan ürettirip çene kemiğindeki boşluğa birebir yerleştirdiğini söylerken sözlerine şöyle devam etti: " Yaklaşık 3 yıl öncesinde bir yıl süreyle TÜBİTAK bursu ile Amerika Birleşik Devletleri MAYO Klinik’te bir araştırma yürütme şansım oldu. Bu süre zarfında çene eklemi cerrahisi ve kişiye özel çene eklemi protezleri ile ilgili çalışmalar yürüttüm. En büyük hedefim bunu ülkeme döndükten sonra uygulayabilmekti. Döndükten sonra hızla çalışmalara başladım ve yaklaşık 2 ay önce bu hedefime ulaştım, bunun için çok mutluyum" diye konuştu.

 

"Ameliyat Sonrası Takip Önemli"

Hastanın 7 yıl önce geçirdiği bir çarpma sonrasında ağzını açamaya başlaması şikayetiyle kendilerine başvurduğunu belirten Prof. Dr. Tekin," Hastanın ayrıca sağ çene eklemi bölgesinde şiddetli bir ağrı mevcuttu, yemek yiyemiyor ve konuşmada güçlük çekiyordu. Hastadan bilgisayarlı tomografi görüntüsü alındığında çene ankilozu teşhisi konuldu. Bunun üzerine bu tomografi görüntüsünden hastanın anatomisini birebir yansıtan bir model ürettirdim ve bu model üzerinde cerrahi yaptım. Sonra kendim hastanın yeni durumuna uygun olarak oradaki boşluğa ve hastanın anatomisine birebir uyacak şekilde protezi dizayn ettim ve 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle bu protezi ürettirdim. Bu arada protezin üretimi sırasında çok büyük katkıları olan, Prof. Diş Tbp. Albay Ali Osman BENGİ, Doç. Dr. Dz. Diş Tbp. Albay Hasan Suat Gökçe ve tüm GATA medikal tasarım ve üretim merkezi çalışanlarına teşekkür etmek isterim.” dedi.

 

“Ameliyat süresi kısalıyor”

Gerçekleştirdiği ameliyat sırasında karından aldığı yağ dokusunu cerrahi sahaya yerleştirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Tekin, "Yağ dokusu, iyileşmeyi hızlandırıyor ve hastalığın tekrarlama riskini azaltıyor. Uyguladığımız kişiye özel eklem protezi ile ameliyat süresi oldukça kısalıyor çünkü fabrikasyon protezlerde ameliyat sırasında uyumlandırma için çok vakit kaybediliyor. Ayrıca uyumlandırma sonrası fabrikasyon protezlerde hareket etme ve zayıflama gibi dezavantajlar kişiye özel protezlerde bulunmamakta. Yaptığımız bu tedavi sonrası, hastamız artık ağzını açabiliyor ve ağrıları tamamen geçti. Ancak önemli bir ayrıntı var, bunu belirtmem gerekli. Ameliyat sonrası uzun dönem takip ve fizik tedavi egzersizleri önemlidir. Hastamız sürekli takip altındadır." diyerek ameliyat ekibinde bulunan Doç. Dr. İ. Doruk Koçyiğit, Yrd. Doç. Dr. Fethi Atıl, Arş. Gör. Süleyman Kaman, Arş. Gör. Mürüde Yazan`a da teşekkür etti.

 

"Umut Hoca Umudumuz Oldu"

 

Kırıkkale`de Halk Oyunları Antrenörü olan Salih Uygurtaş, alt çene kemiğinin kırılıp kafatasına kaynaması nedeniyle ağzının çok az açıldığını öte yandan üst dişlerinin de olmadığını ve ağzı açılmadığı için protez yaptıramadığını söyleyerek, "Hep sıvı gıdalar tüketiyordum. 7 yıl boyunca bu rahatsızlığı çektim. Ankara dahil olmak üzere çeşitli hastanelere gittim ancak uzun ve zorlu bir tedavi gerektirdiği için Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi`nde tedavi olmak istedim. Umut hoca burada tomografi çektirdi rahatsızlığım o zaman ortaya çıktı. Umut hoca hastalığın tedavisi için çok çalıştı. Ameliyat riskli bir ameliyattı ama hiçbir sıkıntı yaşamadım. Bu ameliyatı duyan insanlardan çok fazla telefon alıyorum benden bilgi istiyorlar." şeklinde konuştu.

 

"Bu Hastalık Nedeniyle Sosyal Hayatım Çok Kısıtlanmıştı”

"Bu hastalık nedeniyle sosyal hayatım çok kısıtlanmıştı. Örneğin Halk Eğitim Merkezi’ndeki eğitimci arkadaşlarla yemekli toplantılarda çorba dışında bir şey yiyemiyordum. Bir lokma ekmek aldığımda dahi parmağımla iterek ağzıma alabiliyordum.  Bir poğaça yediğimde başımın ağrısı beynime vuruyordu, kulağıma baskı yapıyordu ve ağrılar dayanılmaz oluyordu. Sürekli hap kullandığım için onlarında etkisi kalmamıştı. Tedavi sonrasında ağzımı 3 cm kadar açabiliyorum ve şu anda canımın istediği her şeyi yiyebiliyorum ve en güzeli ağrım kalmadı hatta kulağım bile duymaya başladı. Hocam ve ekibi sayesinde sağlığıma kavuştum. Bu rahatsızlıktan şikayetçi olan insanları ve her hangi bir diş rahatsızlığı olanları Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi`ne yönlendiriyorum." dedi.



Zalif
7.04.2014 11:45:06
Açik az iç Zalih efendi. Sıvı yiyorum demiş, ne sıvısı oturduğunda 70lik içmeden kalkmazdı, onun yiyeceği içki :)

1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ