Abdal Kültürünü Anadolu´ya yaydı

Abdal Kültürünü Anadolu´ya yaydı

ABDAL KÜLTÜRÜNÜN TEMSİLCİSİ

Abdal Kültürünü Anadolu´ya yaydı

Halk Ozanı Hacı Taşan´ın sanat anlayışı üzerine düzenlenen konferansta Dr. İdris Nebi Karakuş, sanatçının Orta Anadolu Abdal Kültürünün ülke çapında tanınmasına yönelik kapının aralanmasında öncü olduğunu belirtti.

ABDAL KÜLTÜRÜNÜN TEMSİLCİSİ

Abdal kültürünün önemli temsilcilerinden Kırıkkaleli Ozan Hacı Taşan´ı anma etkinlikleri çeşitli programlarla devam ediyor. Bir önceki gün ozanın doğduğu köyde adına kurulan ormanınn ardından şehirdeki çeşitli alanlarda sanatının anıldığı konferanslar düzenlendi. Kırıkkale Üniversitesi Yahya Kemal Konferans Salonunda düzenlenen konferansın konuğu ise Eğitimci Dr. İdris Nebi Karakuş oldu.

KÜLTÜRÜMÜZÜN İLK TEMSİLCİLERİNDEN

İnsanların türkülerde hayal dünyasını, rüyaları, sevdayı, aşkı, güzelliği, yiğitliği, acıları ve kederleri bulduğuna değinen Karakuş, ?Hacı Taşan bu babda, bu manada Orta Anadolu kültürünün en güzel örneklerini sergileyen istisnai sanatçılardan biridir. Orta Anadolu´da Abdal Kültüründe usta çırak ilişkisi içerisinde yetişen müzisyenlerden ilk dışa açılanı, yöresinde ziyade tüm ulusa hitap edeni Hacı Taşan´dır. Hacı Taşan´dan sonra Neşet Ertaş radyo ile tanışıyor, plakları çıkmaya başlıyor.?

ADLARINI TÜRKİYE´YE DUYURDULAR

Her ikisi de Türkiye´ye adlarını duyurmaya başlıyorlar. Sonrasında ise Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş´ın babası olması sebebiyle onunda plakları, cd ve kasetleri Türkiye´ye yayılmaya başlıyor. Hacı Taşan´ın özellikle mani tipi türkülerinin sözlerinin çoğu kendisine aittir. 11´li hece vezniyle yazılmış âşık tarzı şiirlerinin pek çoğunun sözleri kendisine ait değildir.?

YAKINLARI BİRDE KONSER VERDİ

Beste diyemeyeceğimiz, havalandırma diyebileceğimiz bu sözleri musikiye çevirme, sazın tellerine dökme olayına Hacı Taşan´ın topladığı ezber yeteneğinden dolayı elde ettiği, gördüğü, ezberlediği şiirlerin pek çoğu Pir Sultan Abdal, Âşık Dertli, Toklumenli Âşık Said gibi şairlere aittir? şeklinde konuştu. Düzenlenen konferans sonrası Hacı Taşan´ın yeğenleri, torunları ve oğullarının oluşturduğu Taşan Kardeşler Müzik Topluluğu mini bir konser verdi.

HABAR MERKEZİ



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı