MR cihazı hizmette

 MR cihazı hizmette

Kırıkkale?de hizmet veren Özel Hilal Tip Merkezi?nde MR(EMAR) cihazı hizmete girdi. Hilal Tıp Merkezi Başhekimi Op. Dr. Nihat Altınel MR (EMAR) cihazımızın kurulum aşamasının bittiğini ve Kırıkkale halkına hizmet vermeye başladığını söyledi. Altınel, ?Mer

GÖRÜNTÜ KALİTESİ SON DERECE YÜKSEK
Hilal Tıp Merkezi Başhekimi Op. Dr. Nihat Altınel yaptığı açıklamada ?Tesla;(Cihazın manyetik alan gücü) MR (EMAR) cihazlılarında tesla gücü arttıkça görüntü kalitesi artmakta ve tetkik süresi azalmaktadır. MR(EMAR) cihazımız ileri teknoloji bir ürün olup, görüntü kalitesi son derece yüksektir. Bu anlamda merkezimizde hizmet vermeye başlanan bu cihazın Hekimlerimize teşhis, tedavi ve tanı anlamında son derece yardımcı olacağı inancındayım. Kırıkkaleli hemşerilerimize hayırlı olmasını dilerim" dedi.
 
BİLGİ EDİNİRLER
Manyetik rezonans görüntüleme son 20 yıldır kullanılan yeni bir görüntüleme yöntemidir. MR (EMAR) ağrısız ve x-ışını gibi zararlı olabilecek araçlar kullanmayan teşhis yöntemidir. Hasta güçlü bir elektromagnet (mıknatıs) içeren bir silindirin içinde yatarken, vücuttaki hidrojen atomlarının enerji salmasına yol açan radyo dalgaları gönderilerek işlem gerçekleştirilir. Mıknatıs etkisi ile hareket eden binlerce atoma ait bilgi bir bilgisayara gönderilir ve incelenen alanın değişik eksenlerde kesitsel görüntüsü elde edilir. Radyolog doktorlar bu görüntüleri değerlendirilerek hastalık hakkında bilgi edinirler.
 
Ne kadar sürer?
MR (EMAR) incelemesi 20 ile 45 dakika arasında bir sürede tamamlanır. Sürenin değişkenliği incelenecek olan alanın yerine ve hastalık hakkında toplanması gereken bilgi miktarına bağlıdır.
 
Nasıl Yapılır? Hangi amaçlarla yapılır?
MR(EMAR) ile vücuttaki her organı incelemek mümkündür. Kafatasının içine bakıp beyin tümörü aramak, sinir kılıflarını inceleyip multiple skleroz (MS) bulgularını araştırmak, beyin kanaması ve eklem rahatsızlıklarını değerlendirmek gibi karışık ve zor işlemler gerçekleştirilebilir. Ayrıca kaslar, bağlar, kan damarları, kalp, karaciğer ve böbrek gibi organlar hastalık yönünden taranabilir. Gerektiğinde allerjik özellikleri çok az olan kontrast maddeler kullanılır. Ayrıca MR (EMAR) beyin fonksiyonları da değerlendirebildiğinden dolayı, ruhsal bozuklukların incelenmesinde de kullanılabilir. Elde edilen görüntüleri değerlendiren bir radyolog doktor bilgisayar aracılığıyla ek bazı işlemler yaparak daha detaylı ve farklı bilgiler (3 boyutlu görüntüler, fonksiyonel görüntüler, biyokimyasal incelemeler-spektroskopi, anjiografi görüntüleri) elde edebilir.
 
 


1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!