76 Asansör Ürün ve Hizmet Yeri Denetim Faaliyeti Gerçekleştirildi

76 Asansör Ürün ve Hizmet Yeri Denetim Faaliyeti Gerçekleştirildi

Kırıkkale Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol konularında sektör iki ayrı geniş kapsamlı bilgilendirme toplantıları düzenlendi.

İki ayrı gün olarak düzenlenen toplantıların ilkine Asansör montaj ve bakımcısı firmalar, ikinci günkü toplantıya ise Kırıkkale Belediyesi, İlçe Belediyeleri, İl Özel İdaresi yetkilileri, A Tipi Muayene Kuruluşu firması olarak Makine Mühendisleri Odası ile TSE Yetkilileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmalarını yapan Kırıkkale Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan ŞAHİN “Vatandaşlarımızın günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi bir çok ürünün piyasadaki denetimleri İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilmektedir. Can ve mal güvenliği için bu denetimleri temel olarak bilimsel kriterlere dayanan bir risk analizi sonrasında tespit edilen yüksek riskli ürünler üzerinde 5 denetçi personelimizle gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde son zamanlarda yaşanan ve riskli ürün grubunda yer alan asansör kazaları, insan can ve mal güvenliğinin korunması hususunda A Tipi Muayene Kuruluşlarınca gerçekleştirilen periyodik muayenelerinin ve denetim ve gözetim faaliyetlerinin ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

Bakanlığımızın bünyesinde bulunan Asansör Takip Sistemi’nden alınan verilere göre; İlimizde 2023 yılında bugüne kadar toplamda 3.237 asansörün periyodik kontrolü A Tipi Muayene Kuruluşlarınca yapılmıştır. Bu muayenelerin kazaların önlenmesi çok büyük bir önemi bulunmaktadır. Bu nedenle yasada bizzat sorumlu tutulan bina yöneticileri yasal zorunluluk olan bu muayeneleri her yıl mutlaka yaptırmalıdır.

İl Müdürlüğü olarak ise 2023 yılında bugüne kadar, ilgili mevzuatlar kapsamında toplam 76 asansör ürün ve hizmet yeri denetim/gözetim faaliyeti gerçekleştirilmiş, 20 adet uygunsuzluk tespit edilmiş ve 246.000 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Bu kapsamda toplantılarımızın amacının olası kazaların önlenmesi için asansör sektöründe paydaşlarımız konumunda gördüğümüz, Asansör Montaj ve Bakım Firmaları, İlgili Belediyeler ve İlimizde faaliyet gösteren A Tipi Muayene kuruluşları temsilcilerinin alacakları tedbirlerin değerlendirilmesi ile sektörde karşılaşılan sorunların çözümü amacıyla taraflarla yapılan istişare ve değerlendirmelerin sonucunun rapor haline dönüştürülerek Bakanlığımıza iletmek olarak belirtmek istiyorum” dedi.

Daha sonra Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği, Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği ile Asansör Yönetmeliği konularında Piyasa Gözetim ve Denetim personellerince bilgilendirme sunumları yapılarak asansör periyodik kontrolleri, ruhsatlandırma aşamaları ile bakım ve montaj aşamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konularında değerlendirmelerde bulunuldu.



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız