71 yıllık Teftiş Kurulu Başkanlığı da kapatıldı

71 yıllık Teftiş Kurulu Başkanlığı da kapatıldı

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, “MKE Kurumu'nda 1950’li yıllardan beri kurum içi denetim ve soruşturmaları yürüyen Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın kaldırılması konusunda atılan adımlar endişe vericidir” dedi.

CHP’Lİ ÖNAL: TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI'NIN KALDIRILMASI KONUSUNDA ATILAN ADIMLAR ENDİŞE VERİCİDİR

 

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, “MKE Kurumu'nda 1950’li yıllardan beri kurum içi denetim ve soruşturmaları yürüyen Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın kaldırılması konusunda atılan adımlar endişe vericidir” dedi.

 

ÖNAL YAZILI SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP’li Milletvekili Ahmet Önal, MKE Teftiş Kurulunun kapatılması hakkında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda TBMM'ye yazılı soru önergesi verdi. Milletvekili Ahmet Önal verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Türkiye'nin en önemli stratejik kurumlarından olan Makine Kimya Endüstrisi'nin Anonim Şirkete dönüştürülerek özelleştirme yolunun açılmasının ardından 71 yıllık Teftiş Kurulu Başkanlığı da kapatılmıştır

 

KRİTİK BİR GÖREVİ İCRA ETMEKTEDİRLER

Ülkemizde teftiş kurulları ve müfettişlikler devlet kurumlarının doğru yönetilmesi, buralarda yasaların işlemesi, yolsuzlukların önüne geçilmesi, kuruma zarar veren hatalı işlem ve uygulamaların ortaya çıkartılıp giderilmesi açısından son derece kritik bir görevi icra etmektedirler. MKE Teftiş Kurulu Başkanlığı, 2004-2020 yıllarını kapsayan dönemde yürüttüğü 46 ayrı soruşturma ile 30 milyon liranın üzerinde tahsilat sağlamıştır. Yine MKE Teftiş Kurulu, 1988-2020 yıllarını kapsayan dönemde kurumda meydana gelen 33 ayrı yangın ve patlama olaylarını incelemiş, bu hususta kurumun uğradığı 200 milyon liradan fazla zararın tahsilini sağlamıştır. Aynı kurul son dönemlerde yaptığı inceleme ve soruşturmalar neticesinde 230 milyon liralık yolsuzluk ve zararı ortaya çıkarmış, kamunun parasının Hazine'ye aktarılmasını sağlamıştır.

 

İNCELEME VE SORUŞTURMALARI KİM YAPACAK?

Böyle önemli ve kritik görev yapan kurulun kapatılma girişiminin kamuya faturası ağır olacaktır. 2019 ve 2020 yıllarında milyonlarca lira kar elde eden, 2021 yılındaki kar beklentisi 1 milyar 200 milyon TL olması öngörülen kurumda denetim ve incelemelerin liyakatli kurullarca yapılması aynı zamanda bir zorunluluktur. Kurumda bu denli ciddi bir görev ve işlevi olan Teftiş Kurulu’nun MKE A.Ş Yönetim Kurulu tarafından alel acele kaldırılmasının altındaki gerekçe merak konusudur. MKE A.Ş’nin binlerce gayrimenkulü, Ankara, Kırıkkale ve Çankırı da birçok işletme ve iştiraki varken, kurumda binlerce çalışan bulunurken daha ilk Yönetim Kurulu toplantısında Teftiş Kurulu’nun kaldırılması son derece manidardır. Teftiş Kurulu tarafından bu güne kadar yapılan inceleme ve soruşturmaları bundan sonra hangi kurum ve denetçilerin yapacağı da merak konusudur.

 

ATILAN ADIMLAR ENDİŞE VERİCİ

Benzer bir uygulama Eti Maden A.Ş Yönetim Kurulu tarafından alınmış 16.11.2012 tarih ve 499/10 karar sayılı karar ile Eti Maden e ait Teftiş Kurulu Başkanlığı kapatılmıştır. Ardından konu yargıya taşınmış, ilgili Mahkemece Eti Maden A.Ş Yönetim Kurulu’nun Teftiş Kurulu Başkanlığı’nı kapatması işlemi hukuka aykırı bulunarak, Yönetim Kurulu kararı iptal edilmiştir. Ardından Mahkeme Kararı uyarınca Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu’nun 01.08.2013 tarih ve 54616 sayılı kararı ile Teftiş Kurulu Başkanlığı yeniden oluşturulmuştur.  Ortada böyle bir işlem ve verilen yargı kararı varken, aynı hukuka aykırı uygulamanın MKE A.Ş de yapılması iyi niyetli bir girişim değildir. Neticede MKE Kurumu'nda 1950’li yıllardan beri kurum içi denetim ve soruşturmaları yürüyen Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın kaldırılması konusunda atılan adımlar endişe vericidir.

 

MİLLETİMİZİN UĞRADIĞI ZARAR NASIL KARŞILANACAKTIR?

Bu nedenlerle; MKE A.Ş de Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın kapatılma gerekçesi nedir? Kurum Yönetim Kurulunca, Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın kaldırılması konusunda neden bugüne kadar kamuoyuna bir bilgi verilmemiştir? MKE AŞ Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın bugüne kadar yürüttüğü soruşturma, araştırma ve inceleme görevini artık hangi kurum ya da kurullarca yerine getirecektir? Kurumda meydana gelebilecek yolsuzlukların ortaya çıkarılması görevi yerine getirilemeyecekse milletimizin uğradığı zarar nasıl karşılanacaktır? Kurumun zarara uğratılması durumunda yaptırım uygulanabilecek midir? Bağımsız denetim kuruluşlarınca hazırlanacak olası inceleme ve denetlemeler ne kadar objektif ve şeffaf olabilecektir?” dedi.



1

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

2

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

3

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

4

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

5

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

6

Baran; Saygılı'nın Yanındayız

7

Türkyılmaz’dan Miting Gibi Seçim Bürosu Açılışı