64 sanıklı FETÖ/PDY davasında 6 tahliye

64 sanıklı FETÖ/PDY davasında 6 tahliye

KTSO ESKİ BAŞKANI EKREM GÖK, İŞADAMLARI BASRİ TONGA, BEKİR ŞAHİN VE FATİH SARI´NIN DA BULUNDUĞU DURUŞMA 28 MART´A ERTELENDİ

KTSO ESKİ BAŞKANI EKREM GÖK, İŞADAMLARI BASRİ TONGA, BEKİR ŞAHİN VE FATİH SARI´NIN DA BULUNDUĞU DURUŞMA 28 MART´A ERTELENDİ

64 sanıklı FETÖ/PDY davasında 6 tahliye

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında, aralarında eski KTSO Başkanı Ekrem Gök ve işadamları Hasan Basri Tonga ile Bekir Şahin´in de yer aldığı, 27´si tutuklu, 12´si firari 64 sanığın yargılandığı davada sanıkların ifadeleri alındı. Sanıklardan 6´sının şartlı tahliyesine karar verilirken, duruşma 28-29-30 Mart´a erteledi.

64 SANIKLI FETÖ DAVASINDA İLK DURUŞMA

Kırıkkale´de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, aralarında eski Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök ve işadamı Hasan Basri Tonga´nın da yer aldığı, 27´si tutuklu, 12´si firari 64 sanığın yargılanmasına başlandı. Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Hamza Erol, Yozgat Çekerek Adliyesinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. 51 sanık ve avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu. Kimlik kontrollerinin ardından duruşmada, "FETÖ/PDY´ye üye olmak ve örgüt yöneticiliği" suçlamasıyla yargılanan sanıkların ifadeleri alındı.

TUTUKLU SANIK, BABASINI SUÇLADI

Tutuklu sanıklardan Ömer A, savunmasında, FETÖ´ye üye olmadığını ve 15 Temmuz darbe girişiminden önce tutuklandığını belirtti. Ömer A, 16 Temmuz sabahı darbe girişimini cezaevinde radyodan öğrendiğini iddia etti. Firari sanık Ali K´nin tutuksuz yargılanan oğlu Dursun K. de telefonuna, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock´un babası tarafından indirildiğini öne sürdü. Dursun K, babası Ali K´nin Gürcistan´da olduğunu ve orada inşaat işleriyle uğraştığını kaydetti. Tutuklu sanıklardan Fazile Y. savunmasında, 2015 yılına kadar FETÖ´nün okullarında öğretmenlik yaptığını, bu dönemlerde ´cemaat´ adı altında hiç bir toplantılarına katılmadığını, FETÖ ile hiç bir alanda iletişimi olmadığını öne sürerek, bütün terör örgütlerini lanetlediğini söyledi.

AKYÖN İFADESİNDE SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Tutuksuz sanıklardan Ziya A. ise 2012 yılına kadar FETÖ´nün ´cemaat´ toplantılarına katıldığını, 17-25 Aralık sürecinin ardından bu yapıyla bütün fiziki bağını kestiğini ifade etti. Bu yapıya himmet adı altında yardımlarda da bulunduğunu anlatan Ziya A, 2012 yılında yapıya arsa bağışladığını kaydetti.

BU YAPI İHANET ETTİM DİYE BENİ TUTUKLATACAKTI

Tutuklu sanıklardan Fatih S. Kırşehir, Tuğba U. Keskin, Fikret C. Çorum ve Hasan G. ise Konya´dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada tutuklu sanıklardan Kırıkkale TSO eski Meclis Başkanı Bekir Şahin bir dönem FETÖ içerisinde bulunduğunu, burs, kurban ve para yardımı yaptığını, gazete aldığını anlattı. Şahin, "2002 yılında hacdan dönünce bunların arasına katıldım ve hayatım değişti. Örgütün yurt dışı seyahatlerine katıldım ama o zaman bunun adı hizmetti. Devlet de o zaman bunlara sahip çıkıyor diye ben de destek verdim. Ben ve benim gibi birçok kişiyi yanılttılar. 17-25 Aralık sürecinden sonra bunları bıraktım ve gitmedim. 15 Temmuz darbe girişiminden önce beni itaat etmedi diye içeri attırdılar. Darbe girişimi olmasaydı da tutuklattıracaklardı. FETÖ´nün para aktardığı kasa değilim. Seçimlerde bunlarla hareket etmedim. Yılmaz A. ve Mehmet M. cemaatin il abileriydi. Mal varlığımdaki tedbir ve kayyumun kaldırılmasını, tahliyemi talep ediyorum? diye konuştu.

BİZ SADECE ÖĞRENCİLERE BURS VERDİK

Tutuklu sanıklardan işadamı Hasan Basri Tonga da FETÖ´ye himmet adı altında para vermediğini, sadece öğrencilere burs verdiğini belirterek, "Mütevelli heyeti üyesi değilim. Şirketimizin FETÖ´nün olduğu iddiası doğru değil" ifadesini kullandı.

EŞİMLE KATALOG EVLİLİĞİ YAPMADIM

İl imamı olduğu iddia edilen Mehmet M´nin tutuksuz yargılanan eşi Tuba M. ise kriptolu haberleşme programı "ByLock" kullanmadığını ancak programı eşinin indirmiş olabileceğini düşündüğünü öne sürdü. Eşiyle katalog evliliği yapmadığını savunan Tuba M, "15 Temmuz darbe girişimini kimin yaptığını bilmiyorum. Yapanları lanetliyorum. Medyadan öğrendiğim kadarıyla darbe girişimini FETÖ yapmış" dedi.

FETÖ´YÜ TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRÜYORUM

Duruşmanın üçüncü gününde ise tutuklu sanıklardan eski Kırıkkale TSO Başkanı Gök, savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini FETÖ´yü terör örgütü olarak gördüğünü söyledi. Kendisinin, bu yapının gazete, dergi de dâhil hiçbir organıyla irtibatının olmadığını savunan Gök, şunları kaydetti: "46 yıllık ticari hayatım var. Bu yapının bankasıyla hiçbir alakam olmadı. Bu yapının öğrencilerine burs vermedim. Sadece bu yapının toplantılarına birkaç defa katıldım. Benim gittiğim toplantılarda daha çok iş ve para konuşulurdu. Fakir çocukların okuması için kendi mahallemizde bulunan arsayı buraya okuma salonun yapılması için bağışladım. 2014 yılında bana ait düğün salonunda bu yapıya ait ´Ayna´ programı düzenlendi. Ben onlardan dahi para aldım. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

BANA GÖREV VERDİKLERİ OKULLARDA ÇALIŞTIM

İl imamı olduğu iddia edilen Mehmet M. ise bu yapının içerisinde yer aldığını ancak sadece okulda verilen görevini yerine getirdiğini ifade etti. Örgütün kriptolu iletişim programı "ByLock"u indirdiğini belirten Mehmet. M, "Herkes konuştuğu için ben de meraktan indirdim. Zaten indirdiğim dönemde herhangi bir kanuni sıkıntı da yoktu. 15 Temmuz darbe girişimini bir ilahiyatçı olarak Fethullah Gülen´in emriyle olduğuna inanmıyorum. Ben bu yapının okullarında çalıştım. Keşke devletin bütün okulları böyle kaliteli öğrenciler yetiştirse. Gülen´in kitaplarının hepsini okudum. Herhangi bir sıkıntılı durum görmedim. 15 Temmuz´un onun emriyle olduğunu düşünmüyorum. 17-25 Aralık´tan sonra bu yapının içerisinde bir şeyler olduğunu anladım, ancak ne olduğuna anlam veremedim" diye konuştu.

MAHKEME 28-29-30 MART TARİHİNE ERTELENDİ

Tanık ve müştekilerin ifadelerinin alınmasını tamamlayan mahkeme heyeti, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlarının savunmalarını aldı. Avukatlar, tutuklulukta geçen süre göz önünde bulundurularak, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti. Cumhuriyet savcısının mütalaasını da alan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Süleyman S, Mutlu K, Meliha A, Hasan G, Ali Ö, İbrahim S. ve Ömer A. hakkında tahliye kararı verdi. Tutuksuz sanıkların haftada iki gün olan adli kontrollerinin bir güne indirilmesine hükmeden heyet, dosyadaki eksiklerin tamamlanması için duruşmayı 28-29-30 Mart´a erteledi.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ