1 günde 103 ünite kan toplandı

1 günde 103 ünite kan toplandı

Kızılay Şube Başkanı Cengiz Kaplanhan, yılda iki kez kan vermenin, vücudu yenilediğini bildirdi. Kaplan, her yıl yüzlerce kişinin hastalık ya da kaza sonrası kan bulunamadığı için hayatını kaybettiğine işaret ederek, buna karşılık, son yıllarda yapılan ar

KIZILAY ŞUBE BAŞKANI CENGİZ KAPLANHAN, GÖNÜLLÜ KAN BAĞIŞI PROJESİ KAPSAMINDA 1 GÜNDE 103 ÜNİTE KAN TOPLANDIĞINI SÖYLEDİ.

HÜCRELER YENİLENİYOR

Kızılay Şube Başkanlığı tarafından Hüseyin Kâhya Parkına kan bağış çadırı kuruldu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kan bağışı çadırında, gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Altundağ ve köşe yazarımız Habilhan Pehlivanlı da kan verdi. Vatandaşların muayenelerinin ardından kan bağışı yaptıklarını belirten KızılayŞube Başkanı Cengiz Kaplanhan, kan vermenin vücuda yararı olduğunu söyledi.  Kan bağışının, kan bekleyen kişilerin hayatlarını kurtarmasının yanı sıra kişinin kendi sağlığı açısından da yaşamsal önem taşıdığını vurgulayan Kaplanhan, kan bağışında kan hücrelerinin yenilendiğini, bunun da daha sağlıklı ve daha güçlü bir vücuda sahip olunmasını sağladığını bildirdi.

DEĞERLİ BİR İLAÇ

Kaplanhan, şunları kaydetti: ?Kan, tek kaynağı insan olan çok değerli bir ilaçtır. Yaklaşık 40 yıldan beri kan yerine kullanılabilecek ve bu değerli yaşam iksirinin yerini alabilecek yapay bir madde elde etmeye yönelik çalışmalar olmakla birlikte, bu konuda tatmin edici sonuçlar alınamamıştır. Tek kaynağının insan olması ve ihtiyaç duyulduğunda yerine kullanılabilecek bir yedeğinin olmaması, kanın ve kan bağışlamanın önemini son derecede arttırmaktadır? dedi.

KAN VERMENİN YARARI

Kaplanhan, kan vermenin faydalarına da değinerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

?Kan verince, kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir, kan hücreleri yenilenir, insan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder, daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar. Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır. Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır. Yılda iki kez kan vermek, vücudu yeniler? ifadelerini kullandı.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!