120 yıllık kilit

120 yıllık kilit

ÇİLİNGİR DÜKKÂNINDA SERGİLİYOR

ÇİLİNGİR DÜKKÂNINDA SERGİLİYOR

120 yıllık kilit

Kırıkkale´de 120 Yıllık Tarihi Konak Kilitleri Hayran Bırakıyor. Kırıkkale´de çilingir, anahtar ve kilit tamirciliği yapan Selim Yakut şehrin en eski kilit ve anahtarlarının sahibi olduklarını söyledi.

ÜÇ KUŞAK AYNI MESLEKTE

Kırıkkale´de yıllardır aynı mekânda halka hizmet verdiklerini söyleyen Selim Yakut, "Bu meslek bana babamdan kaldı. Mesleğimiz dede mesleğidir. Babama da dedemden kaldı. Mesleği sürdürmeye devam ediyoruz" dedi.

KİLİT TAMİRİ VE ÇİLİNGİR

Kilit tamiri, çilingir hizmeti, anahtar yapımı, saat, çaydanlık ve bıçak tamiri ile daha pek çok hizmet verdiklerini söyleyen Yakut, "Bizde yok yok. Dükkânımız eski ve yeni ürünlerle dolu. Burada tarihi birçok anahtar bulmak mümkün. Tarihi saatler, kahve değirmeni, gaz ocağı, eski sokak lambaları, eski fenerler, tarihi lambalar var. Yani tarih kokan bir yer" ifadelerini kullandı.

EN ESKİ KİLİT TAMİRCİSİ

Şehirdeki en eski kilit ve anahtarlara sahip olduklarını söyleyen Selim Yakut, "Dükkânımızda buluna bazı kilitlerin tarihi 120 yıla kadar uzanıyor. Keskin ve Oba´da eskiden tarihi konaklar varmış. Şimdi birkaç tanesi ayakta. Bazı kilit ve anahtarlar o konaklardan kalma. Örneğin 120 yıllık birkaç tane konak anahtarı ve kilidi var elimizde. Onları temizledim, tamir ettim ve parlattım. Yeni gibi duruyor ve halen de çalışıyorlar" diye konuştu.

120 YILLIK HAN KİLİTLERİ

Elindeki tarihi kilitlerin genellikle eski tarihi han kapısı kilitleri olduğunu, hepsinin de el yapımı olarak zamanında piyasaya sürüldüğünü belirten Yakut, "Bu kilitleri işyerinde sergiliyorum. Müşterilerimizin dikkatini çekiyor. Fotoğraflarını çeken veya kilitlerle fotoğraf çektirenler oluyor. Bu da bizi mutlu ediyor" dedi.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı