1+1?lerde sefalet diz boyu

1+1?lerde sefalet diz boyu

Yahşihan Hacıbey mevkisindeki TOKİ 1+1 Sosyal Konutları dışarıdan göründüğünün aksine tam bir gecekondu. Hayal bile edemedikleri evlere sağlanan kolaylıkla sahip olan aileler konutlarda kullanılan malzemenin kalitesiz oluşu yüzünden evlerde oturamıyorlar.

HABER-FOTO: KADİR YAHŞİ
 
FOTO GALERİ 
*Evlerin durumu bir yana aileler diğer konut sakinleri tarafından her alanda dışlandıklarını belirterek buraya taşındıklarına bin pişman olduklarını söylüyorlar. Aileler durumun böyle sürmesi halinde ileride telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşılaşacağını iddia ediyorlar. Okula giden çocuklarının diğer çocuklar ile oynamadığını da ileri süren aileler, bu konuda acilen önlem alınmasını istiyorlar.
 
GÖZLE GÖRÜLÜR SORUNLAR
Yahşihan Hacıbey Mevkisinde TOKİ ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü işbirliğinde inşa edilen 448 1+1 Sosyal Konutları 19 Nisan 2011 tarihinde törenle dar gelirli ailelere dağıtılmıştı. 11 Ekim 2011?de anahtar teslimi yapılan ve biran önce dar gelirli ailelerin yerleştirilmesi istenen 1+1 evler, dışarıdan göründüğünün aksine tam bir gecekonduyu andırıyor. Daha bir ay öncesine kadar doğalgazı bulunmayan evlerinde sorunlar diz boyu. Kullanılan malzemeden yapılan işçiliğe kadar özensiz ve eğreti yapıldığı her halinden belli olan konutlarda özellikle kanalizasyon, lavabo ve kalorifer bağlantıları ilk göze çarpan olumsuzluklar olarak dikkat çekiyor. Blokların girişinde başlayan kanalizasyon kokusu ev sahiplerini adeta isyan ettiriyor. Dışarıdan gelenler ise bloğa giremiyor. 
 
600 TL ELEKTRİK FATURASI GELEN VAR
Elektrik faturalarından daire aidatlarına, duvar boylarından kanalizasyon hatlarına kadar birçok konuda sorunu bulunan 1+1 sosyal konutlar, fakirin rüyası değil adeta cehennemi oldu. Bir bir sorunların büyüdüğü TOKİ evlerinde 30 TL ile 600 TL arasında elektrik faturası gelen evler bulunuyor. 448 evden 255?nin dolu olduğunu belirten TOKİ sakinleri, anahtar teslimi alan çoğu ailenin sorunlar nedeni ile taşınmadığını iddia ediliyor. Bakanlığa kadar şikayette bulunduklarını belirten TOKİ sakinleri, henüz çözüm bulamadıklarını söylüyorlar.
 
EKMEK DAHİ ALAMIYORLAR
Yardıma muhtaç ailelerin elektrik ve doğalgaz faturalarını nasıl ödeyeceği ise merak konusu. Site yöneticileri son ödeme günü 25 Şubat 2012 olmasına rağmen 448 konut sahibinden ancak 200?ünün aidat verebildiği belirtti. Konut taksitlerini dahi ödeyemez durumda bulunan ev sahipleri, bırakın 20 TL aidat ödemeyi evine ekmek götüremiyor. Öte yandan 3+1 evlerde kalan aileler tarafından dışlandıklarını iddia eden 1+1 sakinleri, ?Burada büyük bir ayrım var. Bizi aşağılıyorlar. Sorun çok. Doğalgaz daha 2 haftadır yanıyor. Evlerin kanalları hatalı, iç dizayn hatalı. Bize verilen sözleşmede 46 m2 gözüyor. Ama evler 36 m2. Sözleşmede bulunan balkon hiçbir dairede yok. Başımıza daha neler gelecek bilmiyoruz. Burayı bize verdiler ama sonu yok? diye sitem ettiler.
 
ABONE ÜCRETLERİ NE OLACAK?
Elektrik ve doğalgaz faturalarının ilk 6 ayda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanacağı sözü verilen aileler, şimdide 173 TL abonman ücretlerine isyan ediyor. Hesapta olmayan abonman ücretleri dar gelirli ailenin uykusunu kaçırdı. 1+1 sakinleri, ?Konutlara ilk geldiğimizde ne elektrik, nede doğalgaz vardı. Doğalgaz olmayınca elektrikli ısıtıcılarla ısınmaya çalıştık. Bize altı ay elektrik, su, doğalgaz parası verilmeyecek denmişti. Bu gerçeği yansıtıyor mu bunu da bilmiyoruz. Herkese 173 TL abone parası geldi. Burada feryat ediyoruz. Devlet bize yardım etsin? dediler. 
 
SADECE 3 BLOKTA Kİ TESPİT EDİLEN EKSİKLER
Site yönetiminin ve TOKİ sakinlerinin bir araya gelerek, 3 blokta ki eksikleri dosya haline getirdi. İşte o dosyadan notlar; ?CY 10 bloğunda büyük cam kırık. 1. kat kalorifer peteğinde bağlantı yok. 13. daire petek vanası çalışmıyor. Koridorların çakmakla boyası yakılmış. 23. dairede yatak odası peteği yanlış takılmış. Salon orta cam kırık. Su vanası bozuk, su akıyor. 24. Dairede kutu içindeki tüm boru su kaçırıyor. Yatak odası camı çatlak. 30. Dairede kalorifer termosifonu kırık, su akıyor. 34. Daire su saati bozuk, bağlantı yok. CY9 bloğunda 1. Daire komple boyanacak. 5. Dairede banyo petek vanası bozuk, kaçak var. Klozet boruları ve vanaları su kaçırıyor. 8. Daire vana bozuk. Yatak odası kalorifer vanası kaçak var. Klozet bozuk. Banyoda batarya bozuk, su kaçırıyor. 16. Daire petek termosifonu bozuk. 23. Daire mutfak bataryası takılmamış. 24. Daire banyo peteğinin vanası bozuk, su kaçırıyor. Şifon düğmesi bozuk. Şar teller bozuk ve uygun değil. CY12 bloğunda 1. Daire de petek vanası çatlak. 5. daire de klozet bozuk. 9. Daire de klozet bozuk. Fıskiyesi bozuk ve su akıtıyor. 14. Daire de vana bozuk. 23. Dairede banyo kalorifer vanaları su akıtıyor, iki vana bozuk. 34. Dairede banyo ışığı yok.
 
KANALİZASYON SIKINTISI HAT SAFHADA
CY-11 ile CY-02 bloklarının kanalizasyon sorunu olduğunu belirten TOKİ sakinleri, sorunu anlatmak için gittiklerinde yetkililer tarafından dikkate alınmadıklarını önü sürdüler. Genel olarak maddi sıkıntıya itilen TOKİ 1+1 sakinleri, aslında toplumsal bir ötekileştirmeye sürükleniyor. Otobüse bile ayrı ayrı binen 3+1 ve 1+1 sakinleri, bu ayrımda toplumsal bir kavgaya itiliyor. Görmezden gelinen ve çığ gibi sorunların büyüdüğü Hacıbey TOKİ?de maddiyattan çok psikolojik destek gerekiyor.
 
 
GELECEKLERİ TEHLİKEDE
Ruh sağlığı tehlikede olan çocuklar ise ne olduğunu anlamadan yaşamlarını daim ettirmeye çalışıyorlar. Dar gelirli ailelere ayrılan 1+1 evler, 3+1 sakinlerine göre tehlike saçıyor. 3+1?de oturanların iddialarına göre, 1+1 sakinleri geçimsiz ve sorunlu olarak görülüyor. Bu ayrım içinde gelecek nesillerin oluşmasında büyük kaygı ve kavgaların oluşabileceğinin sinyalini veriyor.
 
1+1?DE GÜVENLİK BAŞLI BAŞINA SORUN
 
Geçtiğimiz hafta sonu yaptığımız haber analizinde 1+1 sakinleri güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu söylediler ve biran önce yetkilerin el atmasını istediler.
 
GECE 3?TE BASKIN
Hafta sonu yaptığımız analizde bir ailenin dramına tanık olduk. Geçtiğimiz hafta Cuma günü 1+1?de bulunan evlerine taşınan bir aile, yakın akrabaları tarafından gece baskınına maruz kaldı. Aile babası M.A. gece yarısı yapılan baskını ve kavgayı olayı şöyle anlattı; ?Daha dün(Cuma) taşındık. Yorgun olduğumuzdan ailece erken uyuduk. Gece 03.00 civarında kardeşim S.A. geldi. Bilmiyorum niye yaptığını ama eşimi dövdü ve bir odamızın kapısını kırdı. Apartman ayağa kalktı. Tüm komşulardan tepki aldık.? dedi.
 
CAN GÜVENLİĞİ İSTİYORLAR
M.A.?nın eşi V.A.?yı dövdüğü ve evi dağıttığı iddia edilen S.A. Cumartesi günü çevre sakinlerinin şikayeti üzerine polisler tarafından yaka paça karakola götürüldü. Olayın üzerine 1+1 TOKİ sakinlerinin S.A. hakkında şikayetçi oldukları ve bu türlü kavgaların 1+1 evlerde sık sık görüldüğünü söylediler. TOKİ sakinleri, ?Biran önce can güvenliğimizin sağlanmazı gerekiyor. İleride daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için gerekirse buraya bir karakolun kurulmasını istiyoruz? dediler. 


1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ